LELKIPATIKA

Mit gondolnak rólam mások? – Ismerős ez a gondolat?

Rengeteg álom és cél megvalósítása maradt félbe attól a félelemtől, hogy „vajon mások mit fognak szólni”. A legtöbben ugyanis elfelejtjük, hogy mennyire értékesek vagyunk, és a vélemények pusztán gondolatok. Valaki más gondolatai…

Mit fognak gondolni rólam? Mit gondolnak majd mások, ha megtudják? Hogyan fognak reagálni? Ezek olyan kérdések, amelyek rengeteg embert gyötörnek, és néha olyan gondolatok útvesztőjébe sodorják őket, amelyekből nagyon nehéz megtalálni a kiutat.

 

Az, hogy mások mit gondolnak, rendkívül gyakori aggodalom. És az aggodalmaskodás közben elfelejted, hogy amit mások gondolnak, azok csak gondolatok, csak te tulajdonítasz nekik túlzott jelentőséget. És pontosan ezzel engeded meg, hogy átvegyék az irányítást az életed felett. De vajon miért törődsz annyira mások véleményével? Menjünk mélyebbre a témában.

 

A jóváhagyás szükségessége

 

Társas lények vagyunk. Így belénk van kódolva, hogy a környezetünk jóváhagyására van szükségünk ahhoz, hogy a nagy egész részeinek érezzük magunkat. Emiatt alakul ki az a félelem, hogy „mit fognak gondolni rólam?”.

 

A másokkal való kapcsolódásainkon keresztül építjük magunkat, ezért értékeléseik nagyban befolyásolják az önmagunkról alkotott képet. Amit rólunk gondolnak, véleményeznek, az alakítja az énképünket. Ezért érezzük „biztonságban” magunkat, ha azt vetítik felénk, hogy jó irányba haladunk.

 

Ehhez már csak hozzá kell adni az elégedettség érzését, amit akkor tapasztalunk, amikor bókot, pozitív visszajelzéseket kapunk.

 

Hol kezdődik a probléma?

 

A probléma akkor kezdődik, amikor az életünk teljes mértékben ettől függ. Amikor a döntéseinket és a viselkedésünket mások véleményének rendeljük alá. Amikor azért cselekszünk, hogy megszerezzük ezt a jóváhagyást. És fordítva: amikor nem teszünk semmit, ha nem kapjuk meg a jóváhagyást, vagy az elismerést. Mondanom sem kell, hogy ezzel határozottan korlátozzuk a személyes fejlődésünket.

Miért? Azért, mert ha attól függünk, hogy mások mit gondolnak, akkor hatalmat adunk a kezükbe ahhoz, hogy irányítsák az életünket, mi pedig bábbá válunk. Teljesen mellékvágányra tesszük magunkat, hiszen mások felfogása szerint kezdjük értékelni magunkat. Ha ők helyeselik a tetteinket, elégedettek vagyunk, ha viszont rosszallják azt, akkor kényelmetlenül érezzük magunkat, amiért nem teljesítettük az elvárásaikat. Így kerül a béka fekene alá az önbecsülésünk.

 

Hogy alakul ki?

 

A megfelelési kényszer nem egyik napról a másikra jelentkezik, hanem szépen lassan alakul ki, és addig fejlődik, amíg el nem érsz oda, hogy teljesen feladod önmagad. Ebben a pillanatban a te véleményed, elképzelésed megszűnik fontosnak lenni, láthatatlanná válik, és másoké kerül a középpontba.

 

 

Ne aggodalmaskodj azon, hogy mások mit gondolnak rólad!

A „mit fognak gondolni rólam?” mélyén mindig a félelem lapul. Félelem a kiszolgáltatottságtól, attól, hogy kritizálnak, megkérdőjeleznek, és végső soron attól, hogy elutasítanak vagy figyelmen kívül hagynak.

 

Ezért sokan ennek elkerülése érdekében inkább eleget tesznek a környezetük elvárásainak – így alakul ki az érzelmi függőség. Ilyenkor már nem tudsz nemet mondani, és akkor is megteszel dolgokat másokért, ha nincs kedved hozzá. Képes vagy megváltoztatni a véleményedet azért, hogy elfogadjanak, és rosszul érzed magad, ha mások nem értenek egyet azzal, amit éppen teszel.

Nem adhatod át másoknak személyes értékeid kulcsát és az életedet

 

Gondolj csak bele: ismersz valakit, aki valamikor nem kapott kritikát vagy rosszallást? Ismersz valakit, aki tökéletes? Nem valószínű. Nézz csak körbe magad körül!

 

Tudjuk viszont, hogy miután évekig éltél mások elvárásai szerint, nem olyan könnyű megszabadulni ettől, de nem is lehetetlen. Ehhez azonban fontos figyelembe venni az alábbi szempontokat:

 

Mindannyian egyediek és megismételhetetlenek vagyunk, limitált kiadások. Te is! És pontosan ebben rejlik nagyságod.

Nem szerethet mindenki, de nem rejtheted el a valódi lényedet sem. Éppen ellenkezőleg, meg kell mutatnod magad, hiszen csak így leszel képes hiteles kapcsolatot ápolni másokkal.

A te véleményed pontosan annyit ér, mint másoké.

Az, hogy egy másik személy elutasítja vagy nem ért egyet az elképzeléseiddel, nem jelenti azt, hogy téged utasít el. Ez csak egy másik nézőpont. Egy vélemény nem határoz meg téged.

Mások véleménye nem más, mint az ő gondolataik. Nem kell őket magadévá tenned, hiszen ha megteszed, elkezdenek hatni rád.

Légy mindig óvatos azzal, hogy mit mondasz magadnak arról, hogy szerinted mások mit gondolnak. Belső párbeszédünk szakértője a minket bántó történetek elmondásának.

Annak felfedezése, hogy ki vagy, önmagad szeretete és elfogadása a kulcsa annak, hogy soha ne kételkedj magadban mások véleménye miatt.

 

Ne feledd!

Nincs hatalmad másokat befolyásolni, vagy a gondolkodásmódjukat megváltoztatni. Neked egyedül arra van hatásod, hogyan viszonyulsz mások véleményéhez, gondolataihoz, és mennyire maradsz hű önmagadhoz!
 

Szigeti Zsuzsi
Önbecsülés Mentor

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL