Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
LELKIPATIKA

5 jel, hogy nárcisztikus személlyel van dolgod – Ismerős valamelyik?

Szerző:
Szabó Anna
Egy nárcisztikus úgy gondolja, hogy a világ szó szerint körülötte forog. Tettei, magatartása és az általa használt nyelvezet határozza meg, hogy ki is ő valójában. Legfőbb elégedettségét az szolgálja, ha mások komoly jelentőséget tanúsítanak neki. Az már egyáltalán nem érdekli, ha tettei, szavai nemkívánatos, vagy sértő hatással vannak másokra.

Ki is az a nárcisztikus?

A nárcisztikus szermély valójában egy önmagáról idealizált képbe szerelmes. Szíve mélyén sebzett, ám még magának sem meri ezt bevallani. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy menekül a valóság elől. Annak érdekében, hogy betöltse magában a sérülés okozta űrt, létrehozott egy „hibátlan, tökéletes embert”. Ezáltal érzi magát jól.

Nem arról van szó, hogy a nárcisztikus ember veszélyes lenne, de ha túl sok időt töltesz vele, komoly károkat okozhat benned. Előfordulhat, hogy elveszíted az önmagadba vetett hitedet, vagy ami még rosszabb, meggátolhat abban, hogy teljes életet élj. Ezért érdemes figyelned a következő jelekre:

Nagyon érdeklődő, kíváncsi rád

A nárcisztikus mindent tudni szeretne a következő áldozatáról. Ezért a beszélgetések során mindig kérdéseket tesz fel neked, és amit meg tud rólad, azzal vissza is él. Miközben hízeleg, és elhiteti veled, hogy mennyire érdekli őt az életed, pontosan kidolgozott terve van veled. Úgyhogy vigyázz, mire számítasz!

A felsőbbrendűség érzése

Szeret olyan témákról beszélgetni és információt átadni, amit nem ismersz. A célja ezzel nem más, minthogy megmutassa, milyen okos, te pedig milyen buta vagy. Ezt követően pedig könnyen gyakorol rád befolyást, és ha nincs elég önbizalmad, magabiztosságod, könnyen bedőlsz neki. Ezzel máris alsóbbrendűnek érzed magad.

Félelemkeltés és agresszió

Ez az a fegyver, amellyel felhívja magára a figyelmedet, és végül manipulálni kezd. Ugyanis a félelem táplálja a negatív energiákat, ő pedig itt tud a leginkább fogást találni rajtad. Bizonytalanságodat egyébként arra is használja, hogy elfedje a sajátját. Úgy gondolja, hogy ha folyamatosan erősíti benned a bizonytalanságot, könnyebben tudja benned kialakítani az alacsonyabb rendűség érzését. Így ő természetesen felsőbbrendűnek érezheti magát.

Ártatlanság

A nárcisztikus személy ravasz, mint a róka. Úgy csűri-csavarja az eseményeket, hogy szinte mindig úgy érzed, te voltál a hibás. Tökélyre fejlesztette a színészkedés művészetét, így szinte lehetetlen megmondani, mikor színlel, és mikor őszinte. Utóbbi természetesen ritkán történik meg. Tetteiért mindig másokat hibáztat, beleértve téged is.

Szükségtelen nyomásgyakorlás

A legfőbb célja az, hogy érzelmileg instabillá tegyen, ezáltal képtelen leszel önálló és határozott döntéseket hozni. Észre fogod venni, hogy rögtön azután kezd vigasztalásba, miután minden rossz érzést felhozott belőled. Bár ezt nehéz tudatosan megfigyelni, hiszen ilyen érzelmi állapotban ritkán

Szigeti Zsuzsi
Önbecsülés Mentor

 

lelkipatika lélek nárcisztikus
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL