KÖZÉRZET

Volt már szemrángásod? - A szem tikkelésének okai, és néhány tipp, hogy megakadályozd

A szemünk a legnagyobb kincsünk, hiszen általa érzékeljük mindazt a lenyűgöző szépséget, ami körülvesz minket. Igazi kincs, amire vigyáznunk kell, főleg, ha a tévé, vagy az okostelefonunk kijelzőjére tapad a tekintetünk. Egyesek szerint a szem tikkelése egy rossz előjel, ennek igazságtartalmát azonban a legtöbben kétségbe vonják.

Mi is az a tikkelés?

A szem „tikkel”, a szemhéjak pedig ránganak a szemünkben keletkező görcs miatt, amit az orvosok myokymiának is neveznek. A szemünkben található izmok összeérnek, ami rángáshoz hasonló érzést kelt.

A tikkelés percektől kezdve órákig, sőt, akár egy hónapig is eltarthat. Akik átélték ezt, mind idegesítőnek és irritálónak találták, tehát cseppet sem kellemes. Mit gondolsz, mi válthatja ki a szemnek ezt a reakcióját? Az alábbiakban a lehetséges okok közül sorolunk fel párat.
 

1. A szem megerőltetése

A tikkelés leggyakoribb forrása a túlterhelés. Jobban megerőlteted a szemedet, mint amennyit bírnak, a bennük lévő izmok begörcsölnek, ami a rángásukhoz vezet. Ez kiterjedhet a szemhéjakra is, tovább fokozva a kényelmetlen érzést. Annak érdekében, hogy ezt elkerüld, ne bámuld folyamatosan a laptop vagy a telefon képernyőjét. Tarts szünetet, és nézz másik irányba, rendszeres időközönként pedig mosd meg a szemedet hideg vízzel, hogy tovább frissek maradjanak.
 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL