KÖZÉRZET

Vajon Te hipochonder vagy? Tesztünkből megtudhatod!

Sokat foglalkozol az egészségi állapotával? Minden tünet mögött bajt gyanítasz? Most kiderül, jogosan aggódsz-e? Indulj ki abból a régi mondásból, hogy a képzelt beteg nem szimulál!

 

A hipochondria, vagyis a betegségektől való túlzott félelem különböző módokon jelentkezhet. Tegyük fel, hogy a baráti körödben valakinél rákot diagnosztizálnak. Egy ilyen hír mindig derült égből villámcsapásként hat…

Hirtelen megszületik a gondolat az emberben: ez velem is bármikor megeshet! Teljesen természetes reakció tehát, ha egy ilyen eset miatt félelmekkel küzdesz. Kritikussá akkor válik a dolog, ha az egyébként alaptalan aggodalom valóban beteggé tesz, mivel kényszerképzeteid lesznek, és rögeszmésen figyelni kezded magad. Márpedig így megjelennek a félelem testi tünetei is, ezek pedig, mintegy önigazolásként, megerősítenek abbéli hitedben, hogy nagy baj van.


„Jaj, a szívem!” – a másik tipikus eset

Előfordult már, hogy erősebb nyomást éreztél a szíved tájékán? Egy hipochonder ebben az esetben akkor is azonnal infarktusra gyanakszik, ha biztosan tudja, hogy semmi baja a szívének. A félelme aztán pánikba csap át, emiatt pedig a szervezete többszörös mennyiségű stresszhormont kezd termelni. Ennek hatására gyorsul a szívverés, megindul a fokozott verejtékezés, sőt, légszomj is jelentkezhet. A képzelt beteg tehát igazolva látja a gyanúját – és azonnal mentőt hív. Ám mire beér a kórházba, kissé megnyugszik, hiszen ott segítséget remél. Így a tünetei is megszűnnek, az orvos pedig nem talál semmit… Ám ez őt egyáltalán nem nyugtatja meg, sőt, rövidesen egy újabb betegséget fedez fel magán.

 

{CIKK_TESZT}

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL