Hamar rájöttem, hogy mit mivel lehet helyettesíteni – ez pedig segített, amikor a boltokban kapható szinte valamennyi élelmiszerről le kellett mondanom. Viszont, azóta változatosabban, ízletesebben étkezem, rengeteget ehetek és az evés feltölt teljesen. Visszanyertem az érettségizős formámat és megerősödött az immunrendszerem, ellenáll a fertőzéseknek. Most már jól vagyok.
A két betegség közötti legfontosabb különbség a bevitt allergén/ érzékenységet kiváltó anyag mennyiségében illetve a tünetek jelentkezésének gyorsaságában és súlyosságában van.
A táplálékallergia genetikusan meghatározott, nem gyógyítható betegség, öröklődési aránya magas. A betegek száma a XX. század második felére megduplázódott, és azóta is növekszik. Esetükben már igen csekély mennyiségű allergén, akár perceken belül is súlyos tüneteket válthat ki. Az allergiás betegeknél az allergén sürgős, orvosi ellátást igénylő, életveszélyes klinikai állapotot okozhat, akár halálhoz is vezethet!
Leggyakoribb, hirtelen kialakuló tünetei pl.: a csalánkiütés, bőrviszketés, a testen jelentkező vizenyő. A leggyakoribb allergének a tojás, a tej, a liszt, a szója és a földimogyoró, a dió, az olajos magvak, a hal és a tenger gyümölcsei, az eper, de meglepően sűrűn fordul elő alma allergia is.
Az étel-intolerancia esetében a bélfal károsodik bizonyos szakaszokon, melynek következtében a beteg számára ártalmas, a szervezet védekezését kiváltó fehérjék kerülhetnek a vérkeringésbe. A folyamat sokáig húzódhat, lappanghat, így a tünetek sokszor csak az étel elfogyasztása után napokkal jelentkeznek.
Jellemző tünetei az emésztőszervi panaszok és bőrelváltozások, de gyakori a fejfájás, levertség, fáradékonyság is. Leggyakrabban a tej és tejtermékek laktóz tartalma, a liszt glutén- illetve a gyümölcsök fruktóz-tartalma, valamint a kávé, kakaó banán váltják ki, de a valóság ennél változatosabb.
A táplálékallergia és a táplálék-érzékenység leghatásosabb „gyógymódja" a kóros folyamatokat kiváltó anyagok, allergének elhagyását jelentő eliminációs diéta. Ennek biztosításához elengedhetetlen a táplálékok pontos összetételének ismerete is.
Az uniós szabályozás pontos különbséget tesz a „rendkívül kis gluténtartalmú"(100 mg/kg) és a „gluténmentes" (20 mg/kg) élelmiszerek között. Ez itthon hatósági ellenőrzés mellett 2011-től került bevezetésre. Az idei évtől a szabályozás tovább szigorodott, mivel az eliminációs diéta betartásához nem elég az alapanyagok allergén mentessége – maga az elkészített étel sem szennyeződhet allergénnel a szállítás során.
Noha az új szabályozás több figyelmet irányít az allergénekre, vásárláskor így is kiemelten fontos ellenőrizni minden élelmiszer összetevőit, mivel az egyes allergének néha olyan helyeken is előfordulnak, ahol azt nem is várná a naiv vásárló.
A mogyoróliszt sűrít, na de a vaníliás joghurtban? Na és a laktóz, a tejfehérje és a szója a felvágottakban, a chipsekben, öntetekben és a margarinokban?
A cukor, kukorica-, burgonya- és rizskeményítő valamint ízfokozó a krémekben és krémporokban, fűszerkrémekben és fűszerkeverékekben is rengeteg olyan „plusz", ami az egészségesek szervezetét is feleslegesen terheli.
A legtöbb egészségvédő diéta alapelve megegyezik az eliminációs diéta működési elvével. A gyógyulni vágyók elhagyják étrendjükből azokat az alapanyagokat, melyeket legyengült szervezetük rosszul tolerál vagy nem tud megemészteni.
A cukorbetegek és a PCOS-ben szenvedők pl. a cukrokat és szénhidrátokat csökkentik vagy hagyják el. A magas vérnyomással élők és a szívbetegek elsősorban a só bevitelét csökkentik. A Crohn- betegek általában tartózkodnak a beleket irritáló, nehezen emészthető fűszerektől, zsíros ételektől, szénsavtól és a zöldségek, gyümölcsök kemény, viaszos héjától, ezzel is ügyelve a gyulladás lehetőségére.
Az endometriózis diéta arra épít, hogy kiiktatja az ilyen megbetegedéssel élők számára általában emésztőrendszeri panaszokat okozó, az immunrendszert gyengítő táplálékokat és azt könnyebben feldolgozható, többnyire gyógyhatással is rendelkező alapanyaggal pótolja. Ezzel támogatja az immunrendszer működését, erősödését és a panaszok csökkenését.
A következő részben az elhagyott táplálékok helyettesítését, az alapanyagok néhány felhasználási szabályát, a diétás késztermékek esetleges veszélyeit foglalom majd össze.
OLVASS TOVÁBB!
Japán arcmasszázs - A lélek és bőr harmóniája
Képzeld el, hogy belépsz egy nyugodt, illóolajokkal átjárt térbe, ahol halk, lágy zene szól....
KÖZÉRZETInfluenza vagy nátha? Segítünk a megkülönböztetésben!
A légúti megbetegedések száma jelentősen megnőtt az utóbbi időben....
KÖZÉRZETKímélő gondoskodás az Eucerin tanácsai alapján
Bőrproblémák: szárazság, ekcéma, hiperpigmentáció, öregedésgátlás....
Minden, amit érdemes tudnod, ha tartasz a Parkinson-kórtól
A Parkinson-kórra jelenleg nincs gyógymód, de a betegség előrehaladásának lassítására irányuló terápiák fejlesztése folyamatosan z...
KÖZÉRZETA stressz és az aranyér kapcsolata
Rohanó világunk gyakran kiváló talajt biztosít a stressz eluralkodására az életünkben. Ezen idegi terhelés több, mint egy rövid ideig...
KÖZÉRZETImmunegyensúly télen – Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani!
Ősszel-télen egy-két megbetegedés még belefér, hiszen közösségben járva óhatatlanul is elkaphatsz egy vírusfertőzést....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK