KÖZÉRZET

Szolárium - népszerű, de egészséges is?

A szolárium meghódította a napimádók táborát! Akik ellenzik, vagy legalábbis vitatják a hasznát: az orvosok.

Egy kis tudomány

Bebizonyították, hogy az UVB-sugarak károsítják a kötőszövetet és bőrrákot okozhatnak. Kevésbé veszélyesek az UVA-sugarak, legalábbis az eddigi tapasztalatok alapján. A gyártók azonnal reagáltak az új eredményekre: kifejlesztették a tiszta UVA-sugárzással működő gyors- illetve turbógépeket. Ezek a gépek a napfény UVA-sugár tartalmánál 200-szor erősebbek. Az UVA-sugár is okozhat azonban bajt: egyes gyógyszerek illetve kozmetikumok egyidejű alkalmazásakor megtörténhet, hogy a bőr érzékenyen reagál, vagyis fellép a naptúlérzékenység. Ilyenkor a leégéshez hasonló tüneteket észlelhetünk, a bőr begyulladhat, sőt, a túl erős sugárzás valódi égési sebeket is okozhat.

E tapasztalatok hatására ismét a „klasszikus” szolárium kezd divatba jönni: kevesebb UVA-sugár, elfogadható mennyiségű UVB-sugárral kombinálva: mennyiségük megpróbálja utánozni a természetes napfényben található arányokat. Az UVB-sugarak szerepe biológiai szempontból igen fontos: hatásuk nem csak a hormonképzésben, az immunrendszer alakulásában mutatkozik meg, hanem a szervezet vérellátásában, a létfontosságú D3 vitamin képzésében, teljesítőképességünk növelésében is döntő szerepet játszanak.

Aki tehát mindenképpen nap nélkül akar lebarnulni, olyan szoláriumot válasszon, amelyben a teljes napspektrumot megtalálja, tehát az UVA- és UVB-sugarakat egyaránt. Azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy az orvosok az egész éven át tartó szoláriumozást még így sem javasolják. Legfeljebb időközönként, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Tehát el kell fogadnunk ezt a véleményt, és tudomásul kell vennünk, hogy büntetlenül nem lehetünk egész évben „napbarnítottak”.


Az orvos javaslata

- évente legfeljebb két alkalommal, két-két hetes időtartamra vegyük igénybe a szolárimot,
- a gyártó által feltüntetett sugárzási időt soha ne lépjük túl,
- mindig rövid idővel kezdjünk, majd fokozatosan növeljük a barnulás időtartamát,
- minden alkalommal viseljünk védőszemüveget, hiszen a sugarak nem csak bőrünkre, hanem a szemünkre is káros hatással lehetnek,
- szoláriumozás után ne menjünk közvetlenül napra, mert könnyen túlléphetjük „sugáradagunkat”,
- és végül ne feledjük: a barnulást nem lehet erőltetni. Aki fehérbőrű, és nem sül le a napon, az a szoláriumban sem lesz szép, egyenletes barna, sőt a korai ráncok előkerülésével is számolnia kell.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL