KÖZÉRZET

Otthoni munkavégzés 2022-ben – mi változik idén?

Ami a Covid-járvány előtt csak egy szűk, kiváltságos kör lehetősége volt, az a pandémia megjelenése óta egyre inkább elterjedt azok körében, akiknek a munkája erre lehetőséget nyújt. Az otthoni munkavégzés, vagy más néven a home office már egyre inkább munkavállalói elvárás, mintsem munkaadói juttatás. Bár a vészhelyzet alatt rendelettel ugyan, de szabályozva voltak az ilyen munka részletei, a végleges, törvényi keretekre egészen mostanáig várni kellett.

Részletes és flexibilis törvény


A home office megjelenése, valamint annak rendelet által előmozdított lehetősége és ösztönzése fenekestül forgatta fel a munkaerőpiacot. Bár a technikai háttér a legtöbb, otthoni munkavégzést lehetővé tevő cég esetében korábban is megvolt már, a törvényi háttér hiánya sokakat tántorított el tőle, leginkább radar alatti, hallgatólagos megegyezés volt a home office lehetősége. Nagyot változott azonban a világ a koronavírus megjelenése óta ilyen tekintetben is. Elég csak körülnézni, milyen szinten elvárássá vált ez a lehetőség a fehérgalléros munkavállalók között. Az „állás Budapest” kulcsszónál körülnézve szinte mindegyik ilyen állás esetében megemlítődik az otthoni munkavégzés lehetősége is.
 

.

A tavalyi év végén, 2021. december 14-én fogadta el az Országgyűlés a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló törvényt, amelyet aztán idén január 2-án hirdettek ki. Ezáltal véglegesnek tekinthetők az otthoni munkavégzés szabályai is, azonban fontos megjegyezni, hogy az új módosítások hatályossága a veszélyhelyzet megszűnéséhez köthető, az alatt továbbra is a kormányrendelet a mérvadó. Az új törvény részletesen beszél a már eddig is alkalmazott szabályokról, amely szerint nem csak az állandó home office számít távmunkának, hanem akár a heti egy nap is, amennyiben rendszeres. Fontos, hogy a törvény alkalmazhatóságához a feleknek kifejezetten meg kell állapodniuk a távmunka végzésében. Szintén fontos megjegyezni, hogy a távmunka törvényi rendszerében a munkavállaló egy naptári évben legfeljebb a munkanapok egyharmadában dolgozhat a munkahelyén. Azonban, amint azt fent is említettük, a felek ettől eltérhetnek, ekkor akár heti egy nap is lehet a törvény által megtámogatott otthoni munkavégzés.


Meglepetések a tarsolyban


Az új törvény legmeglepőbb része a munkavégzés helyére vonatkozik. A számítástechnikai eszközzel végzett távmunka esetén ugyanis a munkáltató, miután írásban tájékoztatta a munkavállalót az egészséges és biztonságos munkakörülményekről, már nem szólhat bele a munkavégzés helyszínének kiválasztásába. Azt a munkavállaló szabadon megválaszthatja, a fenti követelmények figyelembevételével. Ezt korábban kölcsönös megegyezés szabályozta, ezért is meglepő a mostani változás. Ez hosszú távon akár adóügyi gondokhoz is vezethet, egy hosszabb ideig tartó külföldről végzett home office esetében. Nincs változás a home office esetében adható juttatásról, amely továbbra is csupán egy lehetőség, amivel a munkaadó élhet, ennek kötelező jellege nincs. Ez alapján havonta a minimálbér 10 százalékának megfelelő összeget, 2022-ben 20 ezer forintot fizethet ki SZJA-mentesen a munkavállalónak.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL