KÖZÉRZET

Őszi letargia ellen jókedvmenü

Napról napra rosszabb a kedved pedig a nyári hőségben már türelmetlenül vártad az őszt? A megoldás, mint annyiszor, most is a tányérodon van!

Ételünkben rengeteg olyan anyag van, melyek befolyásolják hangulatunkat: serkentenek, nyugtatnak, boldogságérzetet váltanak ki, vagy éppen segítenek a koncentrálásban.

Különös jelentőségűek a neurotranszmitterek. Ezek a „postásfunkciót” ellátó anyagok az idegvégződéseinken telepszenek meg, és információkat közvetítenek központi idegrendszerünk felé. Ha kibillenek az ideális mennyiségből, vagyis túl magas vagy túl alacsony koncentrációban vannak jelen szervezetünkben, az zavarokhoz vezet anyagcserénkben. Hiányuk rosszkedvet okoz, ez bizonyítottan negatívan befolyásolja többek között immunrendszerünk működését!

• A legismertebb hírvivő a szerotonin. Hatása sokoldalú, gondoskodik jó közérzetünkről, kiegyensúlyozottságunkról, a telítettségérzetről. Segít az alvászavarok leküzdésében, valamint idegesség, kényszer- és félelemhelyzet, illetve depresszió esetén. Eközben encefalin és endorfin szabadul fel, a fájdalomérzékenység csökken (pl. fejfájás esetén). Ahhoz, hogy szervezetünkben elegendő szerotonin képződjön, egy bizonyos aminosavra van szükségünk. Ez a banánban, a diófélékben, az ananászban és a halakban található meg nagyobb mennyiségben.
• Az adrenalin és a noradrenalin felelősek bátorságunkért. Az utóbbi fokozza éberségünket, az előbbi pedig felkészít a stresszre. Különbség a kettő között: a noradrenalin pozitívan, az adrenalin negatívan hat állapotunkra. A noradrenalin szervezetünkben való képződését segítik a halfélék, a sajtok, a dió, a tojás és a tejtermékek.

 

Jókedvmenü

 
Banán – a stresszölő

Igazi stresszölő, amit bőséges ásványianyag-tartalmának köszönhet. Telít, száműzi a fáradtságot, jókedvre derít, valamint „kisimítja” idegeinket.

Csokoládé – kedvjavító

Cukortartalma emeli agyunkban a szerotoninszintet, vagyis jó közérzetet biztosít, magnéziumtartalma hangulatunkat tovább javítja. Zsírtartalma endorfint szabadít fel, mely agysejtjeinknek információt közvetít az energiáról. Aki teljesen száműzi életéből az édességet, ördögi körbe kerül, és egyre inkább kívánja azt, végül pedig egy egész tábla csokira lesz szüksége. Ehelyett inkább – ha nagyon kívánjuk – pár falatnyit fogyasszunk belőle – rossz lelkiismeret nélkül – hiszen ez a mennyiség aligha okoz túlsúlyt.

 

Burgonya – a laktató

Dúskál a keményítőben, de említésre méltó fehérjetartalma is. Ami viszont a hideg hónapokban még fontosabb: bőségesen tartalmaz B-vitaminokat, káliumot és magnéziumot, ezek pedig felpörgetik a szerotonintermelést, és a jókedv mellé még erőt is adnak.

 

Avokádó – a kiegyensúlyozó

Kevés olyan gyümölcs van, mely úgy dúskálna vitaminokban és ásványi anyagokban mint az avokádó. B-vitaminjai és a lecitin segítik az idegsejtek anyagcseréjét és fontosak a lelki kiegyensúlyozottsághoz. Az avokádó a kismamák számára különösen fontos folsavat is tartalmazza. A magnézium és a lecitin jelentősen hozzájárulnak idegeink és izmaink ellazulásához, emellett mindkét anyag pozitívan hat koncentrálóképességünkre, s így növelik gondolkodásunk hatékonyságát.

 

Citrusgyümölcsök – C-vitaminbomba

Ezekben a gyümölcsökben – citrom, narancs – rendkívül sok C-vitamin van, ez pedig a tyrosin boldogsághormonná való átalakulásához nélkülözhetetlen. Serkenti agyunk vérellátását, védi sejtjeinket, erősíti immunrendszerünket.

 

Dió – idegeink tápláléka

Gazdag B-vitaminban, igazi tápanyagbomba. Ezenkívül olyan értékes, többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, melyeket szervezetünk maga nem tud előállítani, ám valamennyi anyagcsere-folyamathoz szükségesek. Átlagon felüli E-vitamin-tartalma védi sejtjeinket, megelőzi a szív- és érbetegségek kialakulását. (Kalóriadús!)

 


 
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL