KÖZÉRZET

Nő a tét! - avagy újraélesztés mindenkinek

Szerző:
Szabó Anna
A Mentőalapítvány új kampányfilmjében főszerepben a nők újraélesztése.

Folytatódik az OMSZ Alapítvány nagysikerű, újraélesztést népszerűsítő edukációs sorozata. 2024-ben Bala és társai (Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs, Faragó András) visszatérnek, de ezúttal nem nőnek fel a kihíváshoz: nem mernek odalépni az előttük összeeső, eszméletlen ügyvédnőhöz (Pokorny Lia). Egyedül Timi (Oroszlán Szonja) cselekszik, és rögtön kihasználja az alkalmat, hogy „élőzve” követőinek is bemutassa az újraélesztés egyszerű módját. Végül a fiúk is összekapják magukat, és aktív segítői lesznek az életmentésnek.

Te mit csinálsz, ha egy nő összeesik előtted?

A kutatások szerint kevesebbet, mintha egy férfival történne ugyanez. Az emberek többsége ugyanis a férfiakat nagyobb eséllyel éleszti újra – és erre az edukációs kampányok, újraélesztés oktatások is akaratlanul ráerősítenek. Pedig a hirtelen szívhalál a nőket is érinti. Mégis kevésbé merünk nekik segíteni, félünk egy eszméletlen nőhöz érni – zavarban érezzük magunkat tőle.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány legújabb, 2024. március 8-ra, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni.

A humor a társadalmi edukáció szolgálatában – a Bala-sorozat története „Bala vagyok. Ma olyan leckét kapsz, amit sose’ fogsz elfelejteni” – hangzott el 2015-ben Csuja Imre szájából a már-már legendás mondat a még ma is töretlen népszerűségnek örvendő „Tartsd életben!” című kisfilmünkben, és valóban így is történt. A Valami Amerika szereplőinek segítségével több mint 2 millió emberhez jutott el az egyszerű, ám annál fontosabb üzenet, miszerint csak a mellkas nyomásával, levegőbefújás nélkül is lehet életet menteni. 10 olyan dokumentált esetről tud a Mentőszolgálat, amelynek során egy civil igazolhatóan a filmben látottak alapján mentette meg egy embertársa életét.

A Nemzetközi Nőnapra időzített, (nem csak) a nőkért szóló kampánnyal is ez a Mentőszolgálat legfőbb célja. Ha már egy ember életét sikerül megmenteni vele – legyen akár férfi, akár nő -, már megérte.
A sorozat eddigi darabjai megtekinthetők az alábbi linkeken:
• Tarts életben! – Újraélesztés egyszerűen és gyorsan https://www.youtube.com/watch?v=CMstTrW4kmc
• 1% – Nekünk sokat számít! https://www.youtube.com/watch?v=bmvnRseQ65w

Ne parázz, sokkolj! Újrsélesztés defibrillátorral
https://youtu.be/EgFhnGPjnLI

újraélesztés
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL