KÖZÉRZET

Mi okozza a bőr pigmentálódását? - 4 mód, hogy elkerüld!

Ha úgy veszed észre, hogy a bőrtónusodnál sötétebb foltok jelennek meg a bőrödön, számos okra gyanakodhatsz. Lehet, hogy betegségre vezethető vissza és kezelésre van szükség, de szerencsére ez nem minden esetben van így. A pigmentáció sokszor teljesen ártalmatlan és nem ad okot aggodalomra, de mégis biztonságosabb kikérni az orvos véleményét.

A pigmentációnak számos ártalmatlan fajtája létezik

A melasma gyakrabban fordul elő nők körében. Valószínűleg hormonális változások idézik elő, például terhesség vagy fogamzásgátlás során. Ebben az esetben az elszíneződés magától el fog múlni a szülés után vagy akkor, ha abbahagyjuk a tabletta szedését. A melasmát stressz is okozhatja. Ez a pigmentáció általában az arcbőrön jelentkezik, de nem ritka más testrészeken sem. Teljesen ártalmatlan. Persze bármikor felveheted a kapcsolatot egy nőgyógyásszal és könnyűszerrel kezeltetheted, ha zavar.

A májfoltok általában negyven évnél idősebb korban tűnnek fel a bőrön. A túl sok napozás eredményeképp szinte bárhol megjelenhetnek sötét foltok a bőrön, de ezek általában nem okoznak komolyabb problémát. Az UV-sugárzás befolyásolja a melatonint, a bőrszínért felelős pigment termelődését. Az idő előrehaladtával pedig szintén növekszik a szervezet melatoninszintje.

A gyulladás utáni hiperpigmentáció sérülés vagy gyulladás – pattanás, hólyag, égési sérülés – következtében jelenik meg a bőrön és általában magától felszívódik.
 

A bőr elszíneződése meggátolható és csökkenthető az alábbi módon:

3. Védekezz a napégés ellen!

A lehető legkevesebb időt tölts a napon és kerüld el a közvetlen napfényt. Ha szeretnéd megelőzni a pigmentációt, mindenképpen használj naptejet, viselj kalapot és bőrt elfedő ruhadarabokat. Hidratáló krémek segítségével csökkentheted az UV-sugárzás káros hatásait.
 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL