KÖZÉRZET

Kilencen haltak meg tengeri teknős fogyasztása után

Szerző:
Szabó Anna
Zanzibárban újabb 78 ember került kórházba ételmérgezéssel. Köztudott, hogy a veszélyeztetett tengeri teknősök elfogyasztása életveszélyes ételmérgezéshez vezethet. 

A Zanzibár-szigetcsoporthoz tartozó Pemba szigetén kilenc ember halt meg, miután tengeri teknősöket evett - közülük nyolc gyerek. További 78 embert kórházba szállítottak kezelésre. A halottak között volt egy anya és gyermeke is.

Időről időre előfordulnak halálesetek a tengeri teknősök elfogyasztása után. Az állatok húsa chelonitoxizmust okozhat az emberekben, az ételmérgezés egy formáját, amelynek okát még nem sikerült egyértelműen kutatni. A betegség okozói lehetnek azok a mikroorganizmusok, amelyeket a teknősök az ételükkel együtt fogyasztanak el. Ezek az úgynevezett cianobaktériumok bizonyos algákon találhatók, és toxint fejlesztenek, amelyet a teknősök felszívhatnak és metabolizálhatnak. Ez aztán a húsukon keresztül az emberekbe is bekerülhet.

A kelonitoxizmus esetén először gyomor-bélrendszeri tünetek, például hányinger vagy hányás jelentkeznek. Ezt követik a mérgezés további tünetei, amelyek legrosszabb esetben halálhoz vezethetnek. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek, az idősek és a korábban megbetegedett emberek. 

Az állatok kifogása és fogyasztása tilos Tanzániában. A halálesetekre reagálva a zanzibári hatóságok katasztrófaelhárító csapatot küldtek a térségbe, aminek feladata az is, hogy felhívja a figyelmet a tengeri teknősök fogyasztásának veszélyeire. Az állatokat a kihalás fenyegeti, ennek ellenére újra és újra megeszik őket: 2021 novemberében is hárman meghaltak Pembán, miután tengeri teknősök húsát fogyasztották. 

 

teknős ételmérgezés
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL