KÖZÉRZET

Kényelmes és élvezetes méregtelenítés

Aki rendszeresen hódol a szaunázás élvezetének, joggal esküszik annak pozitív hatására. Hiszen kevés olyan dolgot tudnánk felsorolni, amit amellett, hogy élvezettel űzhetünk, egyszerre gyakorol pozitív hatást egészségünkre és szépségünkre.


Tudjuk, szinte már elcsépelt, olyan sokszor hangoztatják, hogy a finnek, mennyire élen járnak a szaunázásban. De ezúttal sem szeretnénk kikerülni a kötelező köröket, ezért csak néhány adat bizonyítékul: jelenleg Finnországban hozzávetőlegesen 5,2 millióan laknak, és 2,9 millió szauna működik, ebből következően minden otthonra legalább egy saját szauna jut. A mi életünkben – legalábbis a legtöbbünkében - azonban még mindig különleges alkalomnak számít a szaunázás. Pedig több okot is tudnánk rá mondani, miért kellene ezen változtatni.

Izzadj meg a ruganyos bőrért!

A hatásvadász cím sokkal, de helytállóbb mint gondolnád, ugyanis a jó vérkeringés és a ruganyos bőr mindig párban járnak. Ezenkívül többféle kedvező élettani hatással büszkélkedhet, hiszen miközben serkenti a vérkeringést, izzadásra késztet, ami a méregtelenítés folyamatát kedvezően befolyásolja.

A betegségeket a rendszeres izzadás segítségével megelőzheted, másrészt ellazulsz – jótékonyan feledve a stressz hatásait –, harmadrészt megszépül a bőröd. A kezelés szempontjából teljesen mindegy, hogy sportolás után vagy csak úgy szaunázol, a hatás mindkét esetben ugyanúgy alakul. Ha rendszeresen áldozol a gőzös kezelésnek, erősödik az anyagcseréd, felgyorsul szervezetedben a méregtelenítés folyamata. Amennyiben kombinálod hideg-vizes kezelésekkel, a bőröd gyorsabban tisztul, megduzzadnak a bőr felső rétegében található szarusejtek, majd leválnak, végül bőröd rugalmasabb lesz. Rafinált módon hat elmédre és lelkedre: beindítja az agy vegetatív szabályozó rendszerét, ezáltal kiegyensúlyozottabbá válhatsz a mindennapokban.

Visszakanyarodva a finnekhez, azt azért még megosztanánk veletek, hogy a közkeletű tévhittel ellentétben, nem az ő találmányuk a szauna. Már Közép-Amerikában is alkalmazták, sőt sokan nekik tulajdonítják kialakulásukat. Ráadásul Európába a japánok révén terjedt el, ahol már a VI. században a rituális ceremóniák része volt.

Laza pihenés kötelező körökkel

Igaz, leginkább a pihentető egészségkezelés a megfelelő szó a szaunázás szertartására, de ahhoz hogy ne történjék baj, azért nem árt betartani néhány szabályt.

Először is gondoskodj bőröd megtisztítására, majd szárításáról, mivel a száraz bőr jobban izzad. Csak 8, majd ezt követően maximum 15 percig hevítsd testedet. Érdemes szép lassan lefeküdnöd, mert úgy jobban érzed a meleget, de ahhoz, hogy ne ugráljon a vérnyomásod legalább az utolsó 2 percben ülj fel.

Miután kijöttél a szaunából, pár percig pihenj meg, hagyd, hogy szép lassan visszahűljön a tested. Ha bátor vagy, és gyakorlott, öblítsd le magadról a verejtéket, majd merülj el a hűvös medencében. Ennek hatására a jéghideg víz először hirtelen összehúzza az ereket, majd hirtelen kitágítja. Attól függetlenül, hogy megmártózol-e szaunázás után, mindenképpen pihenj negyed órát, mielőtt el kezdenél készülődni. Számíts rá, hogy pár óráig – a legtöbb esetben – jóleső fáradság érzet keríthet hatalmába.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL