KÖZÉRZET

Karcsúsodj jógával!

Szerző:
Szabó Anna
A jóga segíthet, hogy megváltoztasd a testedhez való viszonyod, emellett fokozza az anyagcseréd és megnyugtatja a lelked. Az eredmény: karcsúbb vonalak és nagyobb kitartás.


Nem egyszer nekiveselkedtél már a kilók lefaragásának, de azok minduntalan visszakúsznak? Eleged van a hízás-fogyás örök körforgásából, és szeretnéd végre jól érezni magad a bőrödben? Eddzd a tested és az akaraterődet jógával!

 

Kezdd a légzéssel!

Gyakorta azért hiúsulnak meg a terveid, mert folyton rohansz és stresszeled magad? Sajátítsd el a jógalégzést, amely nem csak megnyugtat, de az anyagcserédet is fokozza! Tedd a kezed a hasadra és szívd be a levegőt az alhasadba - érezni fogod, hogy kissé megemelkedik -, majd lassan fújd ki. Kettőig számolva szívd be a levegőt, ugyanennyi ideig tartsd bent, majd ismét kettőig számolva fújd ki, és kettőig számolva még ne vegyél új lélegzetet. Amikor már érzed a gyakorlat ritmusát, elhagyhatod a számolást! Később emeld ezt a sémát 10-5-10-5 másodperces körökre! Csak önmagadra koncentrálj, ne hagyd, hogy bármi kizökkentsen. Ismételd hétszer!

 

Tanulj meg lazítani!

Ahhoz, hogy a testeddel harmonikus viszonyt alakíts ki, jól kell bánnod vele. A lazításnak döntő szerep jut a fogyási tervben, hiszen fáradtan, energiaszegényen aligha leszel hatékony, nem beszélve arról, hogy mindkettő túlevéshez vezethet. Amikor feszült vagy, izmaid megfeszülnek. Íme egy egyszerű gyakorlat, amely segíti a gyors ellazulást:
Feküdj hanyatt egy kényelmes szőnyegre, karok magastartásban, lábaidat nyújtsd ki. Lélegezz be, majd nyújtózz egy nagyot úgy, hogy a kézujjak és a sarkad minél távolabbra kerüljenek egymástól. Fújd ki a levegőt, és lazítsd el magad. Csinálhatod váltott oldalra is, vagyis egyszer a jobb, majd a bal oldalad nyújtóztasd meg.

 

Számolj le az energiarablókkal!

A sikeres fogyáshoz pozitív energiára lesz szükséged. Amikor túlsúllyal élünk, gyakran tehetetlen elszenvedőként, áldozatként éljük meg, pedig bármikor dönthetünk amellett, hogy változtatunk. Az elménket csak úgy nyerhetjük meg szövetségesnek, ha vele dolgozunk, és nem ellene! Ennek egyik fontos lépcsője, hogy megszabaduljunk saját energiarablóinktól!

Írd össze, melyek azok a befejezetlen feladatok, ügyek, amelyek gyakran elvonják a figyelmet a fontos dolgokról? Hol kell rendet tenned? Talán éppen az otthonodban kellene kezdened, aztán folytatni a folyton halogatott feladatokkal és végül a lelkedből is kitenni azokat a dolgokat, amelyek csak fájdalmat okoznak. Minden este tekintsd át a listád, és gondoskodj róla, hogy mindig legyen kipipálandó tétel!

 

Erősítd meg az elhatározásod!

A Deszka póz nem csak a mell- és a hasizmokat erősíti, de növeli a lelki erődet is. Ereszkedj négykézlábra, a kartámaszod vállszéles legyen, a tenyerek előre fele nézzenek. Lépkedj előre a kezeiddel, vidd át a súlyt a karokra. Ezután told fel magad a lábujjaidra, és ügyelj arra, hogy a lábad a gerincoszlopod meghosszabbítása legyen, hátad legyen egyenes, akár egy deszka. Karod legyen nyújtva, de ne feszítsd túl a könyököd! Maradj így 7 lélegzetvételig! Ezután lassan engedd le magad hasra, úgy, hogy a homlokod a szőnyeget érintse.

 

Szeresd önmagad!

A Baba póz segít abban, hogy elfogadd önmagad, és ezáltal könnyebben vedd az akadályokat.

Térdelj le, ülj a sarkadra, a lábujjaid simuljanak a talajra. Lassan hajolj előre, homlokod érintse a talajt, karod pihenjen a tested mellett úgy, hogy a tenyerek felfelé nézzenek. Maradj így és figyeld a légzésedet 7 lélegzetvételig!

 

Merj változni!

Gyakran az jelenti a fogyás legnagyobb gátját, hogy képtelenek vagyunk elszakadni korábbi szokásainktól, ami még akkor is igaz, ha tudjuk: ezek a szokások csak tovább hizlalnak minket. A Híd ászana befogadóbbá tesz az újra! Feküdj hanyatt, húzd fel a térded és a talpadat csípőszélességben szorítsd a talajra. Karjaid feküdjenek a talajon, a tenyerek lefelé nézzenek. Emeld a csípődet a plafon felé addig, amíg még kényelmesnek érzed. Tartsd meg itt a pózt, és közben figyelj a légzésedre, figyeld, hogy emelkedik, majd süllyed vissza a hasad. Ezután lassan engedd le a gerinced a hát felső részétől indulva, nyújtsd ki a lábad, és lazíts.

 

Meditáld magad karcsúra!

Teremts magadnak nyugodt körülményeket, tegyél be halk zenét, gyújts gyertyákat, vagy csinálj hangulatvilágítást. Ülj törökülésbe, húzd ki magad, hunyd be szemed, és figyelj a légzésedre. Minden kilégzésnél képzeld el, ahogy minden fogyásodat hátráltató gondolat távozik belőled. Ideje elengedned a túlsúlyt! Képzeld el, hogy kibújsz a bőrödből (amit nem szeretsz) és vele szemben leülsz a földre. Tedd fel neki a kérdéseket: miért ragaszkodsz hozzám? Mit tegyek, hogy megszabaduljak tőled? Mit akarsz nekem tanítani? (A következő 24 órában figyelj a jelekre, mert megeshet, hogy a válasz máris megérkezik! Például találsz egy sorstársat, vagy egy megbízható segítőt magad mellé.) Ezt követően képzeld el, hogy pránát lélegzel be, az univerzum életenergiáját. Lásd olyannak az életed, amilyen szeretnéd, hogy legyen! Képzeld el magad a vágyott testben, egy csinos ruhában, boldogan és fitten! Éld át ennek az állapotnak a könnyedségét! Ezután lassan térj vissza a mindennapi tudatállapotba. Amilyen gyakran csak szükségét érzed, segítsd meditációval a súlycsökkenésedet!

 

Ha szeretnél még többet megtudni a módszerről, valamint hasznos életmód tippeket kapni a fogyáshoz, látogass el december 11-én délután a Jade Jóga és Életmód Stúdió Karcsúsító napjára!

A részletes programot idekattintva találod! >>

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL