Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Inhalálás - A felső- és alsó légúti megbetegedések elengedhetetlen kiegészítő kezelése

Szerző:
Szabó Anna
Az ősz és a tél a betegségek szempontjából a meghűlések, különböző légúti megbetegedések időszaka. Az inhalálás – különösen, ha gyógynövény kivonattal történik – egyszerű és remek módja a kezelésnek. Íme, a helyes inhalálási technika, és néhány receptúra!

 

Az inhalál latin eredetű szó, jelentése: rálehelni (inhalare). A belélegzett gőz a légutakban letapadt sűrű váladékot feloldja, elősegíti azok ürülését, ezért a légcsőhurut, hörghurut, arcüreg-, orrmelléküreg gyulladásakor kiegészítő kezelésként alkalmazandó, de gyakran használják egyszerű meghűlésre is.

 

A helyes eljárás, ha egy mosdótálba, vagy fazékba gőzölgő vizet öntünk (nem szabad teljesen felforralni!), majd nagyjából egy arasznyira a tál felé hajolunk, és belélegezzük a gőzt. A legcélravezetőbb, ha törölközőt borítunk a fejünkre, ám sokan nem bírják a hőt és a gőzt ennyire intenzíven (leggyakoribb panaszok a tompa fejfájás, enyhe szédülés), ezért érdemes alacsonyabb hőmérsékletű vizet használni, amíg kitapasztaljuk, hogy mennyit bírunk. Az inhaláció megkezdése előtt hasznos, ha arcunkat vastagon bekenjük krémmel, vagy patikában kapható vazelinnel, és szemeinkre pólyával rögzített vattacsomókat helyezünk, hogy ne égesse a gőz.

A vízbe érdemes keverni sót vagy gyógynövényeket – utóbbi esetben mindig győződjünk meg róla, hogy nem vagyunk allergiásak az adott növényre!

Sós vizes inhaláció: 2 liter vízhez adjunk 6 evőkanál nem jódozott, tengeri sót. 10 percig inhaláljunk.

Kamillás inhaláció: 2 liter vízhez 4 púpozott evőkanál kamillavirágzatot tegyünk, 15 percig lélegezzük be.

Zsályás inhaláció: A zsályás inhalálás talán a legjobb, bár nem a legismertebb módszer. Hazánkban kevésbé elterjedt, mint a fent leírtak, pedig érdemes kipróbálni – a zsálya rendkívül erős gyulladáscsökkentő, antibiotikus, nyálkaoldó hatással bír. A mértékegységek ugyanazok, mint a kamillás inhalációnál.

Fontos!

A sónak erős szárító hatása van, ezért csak néhány napig alkalmazzuk ezt a módszert!

A napi inhalálások száma a betegségünktől, és annak súlyosságától függ. Egyszerű megfázásnál elég napi egyszer – legjobb reggel -, de már kialakult légúti betegség esetén kétszer, akár háromszor is alkalmazzuk: elsőként reggel, kelés után, másodszor délután – a délutáni inhaláció 5, maximum 10 percig tartson, ekkor a gyógynövényeket, vagy a sót is hanyagolhatjuk -, majd lefekvés előtt végzendő.

És végül a legfontosabb: inhaláció után 2 óráig nem érheti a légcsövet, tüdőket hideg levegő, így ne menjünk a szabadba, ne szellőztessünk, és kellően meleg szobában tartózkodjunk!

 

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL