KÖZÉRZET

Így trenírozd az agyadat arra, hogy 1 perc alatt mély álomba zuhanj!

Szerző:
Szabó Anna
A mai folyamatosan rohanó világban nem csoda, ha sok ember küzd alvási gondokkal. Egyesek orvosok és kutatók szerint egyenesen közegészségügyi járványnak tekinthető mindez. Biztosan tudod, hogy a sejtek alvás közben regenerálódnak, és így készül fel a tested az egész napos munkára. A nem megfelelő alvás azonban romló fizikai és mentális állapothoz vezethet. 

 

Az alváshiány krónikus egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a magas vérnyomást, az elhízást, a szorongást, a depressziót, a szívbetegségeket és a rákot, hogy csak néhány kerüljön említésre. Az érintett gének gyulladást érzékelnek, válaszreakcióként az immunrendszer stresszhez hasonló reakciókat generál.

Mit tehetsz az alváshiány ellen, amely sokakat egyre növekvő mértékben érint? Kezdetnek mondjuk azzal, hogy újra megtanulsz elaludni, amely a gyermekek számára természetes állapot. Mivel azonban a stressz és egyéb dolgok miatt elszoktál attól, hogy könnyen elaludj, meg kell tanulnod mindezt újra. Az elme ugyanis sokszor éber marad éjjel is, ha szorongsz és nyugtalan vagy.

Így trenírozd az agyadat arra, hogy 1 perc alatt mély álomba zuhanj

Az elme kiürítése bizony nem könnyű feladat, de van rá egy remek tippünk, amely tulajdonképpen egy egyszerű légzési technika. A 4-7-8 légzési technika segít elűzni az álmatlanságot. Így csináld:

Először is, győződj meg arról, hogy felvetted-e a helyes testtartást a mélylégzéshez (ülj egyenesen, a vállak lazuljanak el).

Tedd a nyelvedet a szájpadlásodhoz, az elülső fogak mögé. Tartsd így az egész gyakorlat alatt, a kilégzéskor is.

Lélegezz ki teljesen.

Lélegezz be az orrodon, négyszer egymás után.

Tartsd vissza a lélegzetedet, hét alkalommal ezután.

Lélegezz ki szájon át, nyolcszor.

Ismételd meg a gyakorlatot háromszor vagy többször.

Néhány estét igénybe vehet ennek az elsajátítása, de az összhang a legfontosabb. Lehet, hogy elsőre nem megy még a koncentráció, de adj egy kis időt magadnak minderre lefekvés előtt, és csak a légzésre összpontosíts.

Na de miért is működik ennyire jól ez a technika, kérdezheted. Három fő oka is van mindennek. A lassú légzés lehetővé teszi, hogy nyugalmi állapotba kerülj. Aztán több oxigén is járja át a testedet a mély légzés során. Emellett a légzésre való összpontosítás segít növelni az éberséget, ami sok kutató és orvos szerint elűzi a stresszt, a csapongó gondolatokat és a szorongást. Talán már elfelejtetted, hogyan is kell elaludni, de ennek a légző technikának a segítségével könnyen mély álomba merülhetsz.

További tippek a gyors elalváshoz

Soha ne dolgozz az ágyban. Az ágyhoz a pihenést és az alvást társítsd, nem pedig mást.

Legyen megnyugtató a környezet. Tanulmányok kimutatták, hogy ha kicsit hűvösebb van a hálóban, jobban alszanak az emberek.

Írd le minden gondolatod egy papírra, mielőtt elaludnál. Így nem fog nyomasztani mindez, és nem fogsz éber lenni a sok stressz és gond miatt éjjel.

Iktasd ki, ami zavaró lehet. Kapcsold ki a mobiltelefont, a tévét, hogy fel tudjon készülni az agyad az alvásra, és ne legyen aktív.

Próbálj meg csendet teremteni a lakásban. Ha azonban szereted a nyugtató zenéket, akkor elalvás előtt hallgass azt.

Legyen egy rutinod. A tested igényel egyfajta ébrenlét és alvási ciklust, így érdemes ugyanakkor ágyba kerülnöd esténként és ugyanakkor is kelned, így működik megfelelően a tested.

Ne feledd, az alvás létfontosságú a kiegyensúlyozott élethez, így bizony igen elől áll a fontossági sorrendben. Sokkal jobban tele leszel energiával és boldogabb leszel, ha kiegyensúlyozott és pihentető alvásban van részed. Édes álmokra fel!

közérzet egészség alvás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL