KÖZÉRZET

Így lehet kiegyensúlyozni természetesen az ösztrogén-dominanciát az egészséges pajzsmirigyért

A 35 év feletti nők 85%-ának magas az ösztrogénszintje. Ez azért probléma, mert a pajzsmirigy lassabb működését eredményezi. Nézzük, mit tehetünk az ügy érdekében.

A 40. életév után ugyan a nők ösztrogénszintje visszaesik, a progeszteronszintjük csökken, emiatt nevezik a kialakult állapotot ösztrogén-dominanciának. Ha a hölgyek észlelik a tüneteiket, és orvoshoz fordulnak velük, akkor antidepresszánst vagy hormonhelyettesítő készítményeket írnak fel nekik. Ezek nem csak költségesek, de gyakran hatástalanok is, hiszen nem kezelik a meglévő problémát.

A koron kívül több kockázati tényezőről beszélhetünk. Ilyen például a rendszeres stressz és a gyakori gyógyszerhasználat. Ezek a dolgok hatással vannak a mellékvese működésére, így még kevesebb ösztrogént fog termelni a test.

Az ösztrogén-dominancia lecsapolja a pajzsmirigyedet?

Ha kimerültséget érzel, és ezen tünetek közül legalább még kettőt tapasztalsz, valószínűleg pajzsmirigy alulműködésben szenvedsz, melyet az ösztrogénszint csökkenése okoz:

- hidegre való érzékenység
- székrekedés
- száraz bőr
- súlynövekedés
- agyi köd
- puffadt arc
- magas koleszterin
- depresszió
- emlőérzékenység
- hangulatingadozás
- rosacea
- nehéz időszakok

Ez a módszer célravezető, de íme, néhány dolog, ami segíthet a hormonszinted kiegyensúlyozásában.

Fogyassz sok rostot!

A természetes, növényi-alapú életekben lévő rost segít megkötni a felesleges ösztrogént, és néhány összetevője jótékony hatással bír a hormonszintre is.
Napi 35-50 gramm rostot érdemes bevinni. Ebben segítségünkre lehet a bab, a különbözők magvak és bogyók, a leveles zöldségek, a gyökérzöldségek és a keresztesvirágú zöldségek. Utóbbi kategóriába tartozik a brokkoli, a karfiol, a káposzta és a kelkáposzta. Ezen zöldségek segítenek a májnak a felesleges ösztrogén lebontásában, így különösen hasznosak a szervezetnek. Ne hirtelen emeljük meg a rostbevitelünket, hanem minden nap 5 grammal fogyasszunk többet, mint azt megelőzően.

Mozogj egy kicsit!

Ez az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a kortizol stresszhormon csökkentésének. Ez amiatt fontos, mert a kortizol megköti a progeszteront, így elősegíti az ösztrogén-dominancia kialakulását. Japán kutatások szerint 20 perc kellemes mozgás akár 40%-kal is csökkentheti a stresszszintet, így segítheti a hormonszint stabilizálását.


 

Szólj hozzá Te is !

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL