KÖZÉRZET

Hogyan változik a vagina 30, 40, 50 és 60 éves korban? - Jó, ha tisztában vagy vele!

Szerző:
Szabó Anna
Ha nem az a fajta nő vagy, aki gyakran vizsgálja magát odalent, akkor tán észre sem veszed, hogy a hüvelyed ugyanúgy öregedik, mint a test többi része. Nem arról van szó, hogy pontosan ünnepeli a születésnapodat, hiszen a tested nem a naptár szerint változik, mint a korod. De a nemi szervek kétségtelenül megváltoznak az idő múlásával, és ez teljesen normális.

Természetesen, ahogyan minden nő különböző, úgy a hüvelye is. Különböző módon hat rájuk a terhesség és a menopauza. Szerencsére a hüvely nagyon „megbocsátó”. Elasztikus jellege és gazdag vérállátása miatt a dolgok általában hamar visszaállnak a szülés után. Belegondolva, ez nagyon csodálatos. Azonban izom- és idegkárosodás is előfordulhat, mivel a terhesség során a medencefenék izomzata nagyon terhelődik, ám a medencefenék izomzatát erősítő gyakorlatok, segíthetnek megelőzni az inkontinenciát.

30-as években

A fogamzásgátlót szedő nők ezekben az években kismértékű hüvely szárazságot tapasztalhatnak.  Valószínűleg azért, mert a gyógyszer meggátolja az ovulációt, ami természetes kenést biztosít a hüvelynek. A másik ok pedig egy kicsit bonyolult és ellentmondásos. A fogamzásgátlók blokkolják az androgénnek nevezett férfi nemi hormonokat, a vulva pedig androgénreceptorokat tartalmazz. De nem egyértelmű, hogy miért érint egyeseket, másokat pedig nem.

Nyilvánvaló, hogy a terhesség és a szülés is befolyásolja a nemi szerveket, néhány hatás azonban igencsak meglepő. Például odalent is kialakulhatnak visszerek, a (terhes) méh súlya miatt. A terhességi hormonok a szeméremajkak színét is megváltoztathatják, ezért ne aggódj, ha sötétebb lesz.

40-es években

Ha rabja voltál a szőrzet eltávolításának, akkor ebben a korban bizony pigmentfoltok jelenhetnek meg. A szőrzet itt is elkezdhet vékonyodni, talán a korral jár, vagy a csökkenő ösztrogénszint okozza. Az ösztrogén szintjének csökkenése jelzi a menopauza közeledtét. A legtöbb nő általában 50 és 52 éves kor között kezdi, ilyenkor a hüvely szárazabbá válhat, változik a rugalmassága.

50-es évek

A menopauza magával hozza a feltűnő változásokat. A csökkenő ösztrogénszint miatt a szövetek vékonyabbá, rugalmatlanabbá válnak, így hüvelyszárazságot okozva, ami komoly kellemetlenségekkel járhat a szexuális együttlét során. Az irritáció olyan érzést okoz, mintha pisilned kellene közben

Ebben a korban már szemmel látható a változás odalent. Ez az egyetlen hely, ahol a nők ráncokat, tűréseket szeretnek látni, de ez a menopauzával elveszik. A kevésbé rugalmas bőr, okozhatja az egész terület zsugorodását, megváltozását.

Ha az ösztrogén elhagyja az „épületet”, különböző baktériumok telepedhetnek meg, melyek megváltoztatják a hüvely pH értékét. Ha a hüvely savasabbá válik, fogékonyabb lesz a fertőzésekre. Könnyebben alakulhatnak ki mikro sérülések egy száraz, kevésbé rugalmas felületen, ami elősegítheti a fertőzések kialakulását.

60-as évek

A forró éjszakák utáni vágy több évre is eltűnhet, de idővel jobb lesz. A menopauza hatásai csak rosszabbodnak, a nők 50-60 %-a tapasztal nagyon kellemetlen hüvelyszárazságot. A menopauza utáni fájdalmas együttlét egy önkéntelen reakció. A nők már előre félnek a fájdalomtól, a medenceizomzat görcsöket produkál, hogy megvédjen. Tulajdonképpen az agyad azt mondja, fájni fog. Fizikoterápia segíthet az izomzat lazításán, a kellemetlenségek enyhítésén. 

Ha a lazaság a probléma…

Súlyos változások is felléphetnek, mint például a prolapsusnak nevezett állapot. Ilyenkor a kötőszövet annyira meglazul, hogy a belek, a méh, a méhnyak megereszkedik. Ez sok esetben észrevehetetlen, de súlyosabb formában akár előre nyúlhatnak a hüvelybe. Bizonyos esetekben szükség lehet helyreállító műtétre.

Akárhány éves is vagy, ha a tünetek aggasztanak, vagy éppen kellemetlenségeket okoznak, merj beszélni róluk és kérj segítséget a nőgyógyászodtól.

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL