KÖZÉRZET

Hogyan erősíti a sport a pszichét?

Szerző:
Szabó Anna
A testmozgás megelőzheti a mentális válságokat. Stephan Heinzel professzor elmagyarázza, milyen biológiai folyamatok felelősek ezért. A sport ugyanis nemcsak a testnek segít, hanem a léleknek is.

A folyóirat számára "Psychotherapist" című folyóiratban Heinzel a kutatás nemzetközi helyzetét a Sport hatásmechanizmusait vizsgálta. Az interjúban elmagyarázza, miért tartozik a testmozgás a szupererők közé.

Heinzel úr, mi történik az agyunkban, amikor sportolunk?

Stephan Heinzel: A feltételezés az, hogy hogy a sport serkenti a neuroplaszticitást és és javít bizonyos agyi funkciókat. Egyes vizsgálatok szerint mérhetően megnő például a hippokampusz térfogata, amely egy olyan agyi régió, amely a memóriáért és a tanulásért felelős. Több idegsejt képződik, amelyek erősebb kapcsolatokat is kialakítanak egymással. Ha egy agyi régió nagyobb plaszticitást mutat, akkor általában a működése is javul. A sport tehát jobbá teszi a gondolkodásunkat. De a sport állítólag a pszichénkre is nagy hatással van, sőt antidepresszáns hatása is van.

Egy dolgot elöljáróban el kell mondanom: az általam áttekintett tudományos eredmények nagy része az egészséges embereken vagy állatmodelleken tanulmányozott eredményeken alapul. Hogy pontosan hogyan és miért van hatással a testmozgás a mentális zavarokra, például a depresszióra, még nem kutatták különösebben alaposan. Az azonban ma már egyértelmű, hogy a sportnak pozitív hatása van. Ez a legfontosabb üzenet. A depressziós betegségben szenvedők többsége nem kap megfelelő kezelést, vagy hónapokat kell várniuk rá. A rendszeres testmozgás segíthet áthidalni a várakozási időt és javulást elérni a tünetekben.

Maradjunk azoknál az embereknél, akiknek nincsenek mentális rendellenességeknél. Boldoggá teszi őket a sport?

A tudomány szerint a sport és a testmozgás biológiai és pszichológiai mechanizmusok sokaságához vezet, amelyek befolyásolják a jóllétet. Például jól láthatóan javul a szervezet oxigénellátása.

Mit mondanál azoknak, akik szeretnék végre túllépni a lustaságukon és sportolni szeretnének?

Ne feledjék, hogy a mentális egészségre gyakorolt pozitív hatások valóban tudományosan jól dokumentáltak. Ez motiválhatja őket arra, hogy kipróbálják. És ha rájössz, hogy van pozitív hatása, az segíthet kitartónak maradni.

Mit mond a tudomány: mi motivál motivál a legjobban az edzésre?

A tanulmányok viszonylag egyértelműen azt mutatják, hogy a legjobb a legjobb, ha egy csoporthoz csatlakozol. Amikor az emberek bizonyos időpontokban együtt edzenek meghatározott időben és helyen, ahelyett, hogy például egyedül kocognának, vagy közös időpontokat egyeztetnek, az sok mindent megkönnyít. Emellett megnő a neuronok aktivitása a koncentráció és az érzelemszabályozás szempontjából fontos agyi régiókban. Ez azt jelentheti, hogy a sportoló emberek nemcsak koncentrálni képesek, hanem jobban tudják szabályozni a negatív érzéseket is.

És ez növeli a jólétet. Egyesek még a sporttól is megrészegülnek. Ez megtörténik.Az endorfinok valószínűleg fontos szerepet játszanak ebben, mivel ezek a szervezet saját opioidjai, amelyeket az agyalapi mirigy szabadít fel. Vannak olyan eredmények, amelyek szerint a sport befolyásolja az úgynevezett stressztengelyt.Tehát általánosságban elmondható, hogy a sportnak stresszcsökkentő hatása van  Ez nem csak a depresszióban szenvedő emberek számára is fontos, hanem azoknak is, akiknek sok a dolguk, és közel állnak a kiégéshez.

sport egészség mozgás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL