KÖZÉRZET

Ennyi lépést kell megtenned valójában naponta, hogy egészséges maradj

Kutatások bizonyítják, hogy a sétálás boldogabbá és produktívabbá tesz. Viszont – mint ahogy minden mást – érdemes módjával, óvatosan csinálni.

Napi 10 000 lépés – egy rendkívül sikeres marketingkampány eredménye

Akár egészséges életmódot követsz, akár nem, valószínűleg hallottál már arról, hogy napi 10 000 lépés megtétele javasolt annak érdekében, hogy egészségesek maradhassunk. De honnan ez a pontos szám?

Úgy tűnik, egy japán lépésszámlálóra vezethető vissza ez az adat. Az 1965-ben forgalmazott termék a Manpo-kei nevet kapta, aminek a szó szerinti jelentése: „10 000 lépés méter”. Az egész világon elterjedt, idővel pedig mindenki napi lépéscéljává vált.
 

Hogyan érheted el a napi célodat?

A tanulmánynak megvannak a maga korlátai. Ugyanis nem közli pontosan, mennyi megtett lépésre van szükségünk annak érdekében, hogy növeljük az életminőségünket vagy megakadályozzuk egyes kognitív vagy fizikai problémák kialakulását.

Mindazonáltal egyértelműen kiderült, hogy a lépések mérése kevésbé megterhelő, mint az edzéssel töltött idő számolása. Az intenzitás nem fontos, minden lépés számít.

Tipp: ha ülőmunkát végzel, növeld a számot legalább 2000-rel, így naponta a legalább 4400 lépés elérése a cél (természetesen nem feltétlenül egyszerre).

• Liftezés helyett válaszd a lépcsőt.

• Az autódat ne a bejárathoz való legközelebbi üres helyen parkold.

• Egy megállóval korábban szállj le a buszról.

• Otthon oszd el a házimunkát – például a koszos edényeket több fordulóval is el tudod vinni a mosogatóba.

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL