KÖZÉRZET

Ennyi lépést kell megtenned valójában naponta, hogy egészséges maradj

Kutatások bizonyítják, hogy a sétálás boldogabbá és produktívabbá tesz. Viszont – mint ahogy minden mást – érdemes módjával, óvatosan csinálni.

Napi 10 000 lépés – egy rendkívül sikeres marketingkampány eredménye

Akár egészséges életmódot követsz, akár nem, valószínűleg hallottál már arról, hogy napi 10 000 lépés megtétele javasolt annak érdekében, hogy egészségesek maradhassunk. De honnan ez a pontos szám?

Úgy tűnik, egy japán lépésszámlálóra vezethető vissza ez az adat. Az 1965-ben forgalmazott termék a Manpo-kei nevet kapta, aminek a szó szerinti jelentése: „10 000 lépés méter”. Az egész világon elterjedt, idővel pedig mindenki napi lépéscéljává vált.
 

Valójában az ajánlott lépések száma jóval kevesebb.

„Bár a napi 10 000 lépés az általánosan elfogadott átlag, de már napi 4400 lépés is érezhető jótékony hatással bír” – állítja Dr. Lee I-Min. Kutatása során 62 és 101 év közötti nőket vizsgált, akiknek gyorsulásmérőt adott, amellyel követte a mozgásukat legalább naponta legalább 10 órán át 2011-től 2015-ig.

Az eredmények azt mutatták, hogy azon nők körében, akik naponta 4400 lépést megtettek, 41%-kal csökkent a halálozási arány azokkal szemben, akik csak 2700 lépést számoltak. Azok esetén, akik elérték a bűvös 7500-as számot, 65%-kal csökkent a ráta. Ez is bebizonyítja, hogy nem nagy gond, ha nem sikerül elérnünk a felállított célt.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL