KÖZÉRZET

Engedd, hogy magát tisztítsa a hüvelyed!

Tisztaságmániánk már régen túl lőtt az egészséges határokon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a hüvely tisztán tartásának kérdése. A női nemi szervre nagyobb veszélyt jelent a túlzott tisztálkodás – idesorolva az irrigálást – mint gondolnád.


A hüvely tisztántartása persze alapvető higiénia feladatunk, de ha agresszív módszerekkel teszed, azzal leöblíted az egészségedhez feltétlenül szükséges baktériumflórát is. Azonban, ha nem bolygatod meg, akkor a tejsav-baktériumok gyártotta savas környezet a leghatásosabb védelmet nyújtja a gombás fertőzésektől.

 

Az irrigálás árnyoldalai

Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán szükséges-e a hüvelyi irrigálás? A legmegdöbbentőbb, hogy napjainkig egyáltalán nincs bizonyíték rá, hogy az egészséges nőknek szüksége lenne az irrigátor használatára. Azonban az irrigátorok gyártói mára elérték, hogy sok nő egyetértsen azzal az állításukkal, hogy az irrigálás a női higiénia mindennapos, elengedhetetlen része.

Először is tisztázzuk, végeredményben, mit ért a szakirodalom irrigáláson. Tulajdonképpen a hüvely „kitisztítását”, kiöblítését jelenti vízzel, vagy víz és más anyagok kombinációjával. Az orvosok fenntartják azt a véleményüket, hogy az irrigálás szükségtelen, mert a hüvely természetes úton tisztán tartja magát. Ráadásul egyes kutatások kimutatták, hogy az irrigálás semmilyen egészségügyi előnnyel nem jár, sőt káros is lehet. Természetesen azt is meg kell említenünk, hogy nem is tiltják egyértelműen az irrigátor használatát, mivel a világon sehol sem merültek fel olyan jelentős aggodalmak, amelyek indokolttá tennék, annak hatósági szabályozását.

 

Növelheti a fertőzésveszélyt az irrigálás

A legtöbb készen kapható irrigálószer vizet, ecetet, szódabikarbónát és illatanyagot; ill. némelyikük enyhe gyógyhatású összetevőket, pl. jódot tartalmaz. Ez utóbbi arra szolgál, hogy megszüntesse a fertőzéseket vagy irritációt.

Bár egyes irrigálószerek illatanyagi és más összetevői maguk is izgathatják a hüvely nyálkahártyáját, a fő probléma magával az irrigálás műveletével van. Az irrigálás – még tiszta vízzel is – megváltoztatja a hüvely normális savas környezetét, amely meggátolja a káros baktériumok elszaporodását.

Ennek a környezetnek a megváltozása serkenti a nemkívánatos mikroorganizmusok: baktériumok és gombák megjelenését, amelyek hüvelygyulladást okoznak. Ráadásul az irrigálás során a káros baktériumok feljebb juthatnak a méhszáj felé, növelve a kismedencei gyulladás kockázatát, ami legrosszabb esetben meddőséghez vezethet. A kismedencei gyulladás a petevezeték elzáródása miatt növelheti a méhen kívüli terhesség kockázatát.

A nemi érintkezés utáni irrigálás az ondósejteket, esetleg a nemi úton terjedő betegségekért felelős baktériumokat a méh felé terelheti, egyaránt növelve a terhesség és a fertőzés kockázatát. Emellett a közösülés utáni irrigálás idő előtt kimoshatja az alkalmazott spermaölőket. Egy vizsgálat azt is kimutatta, hogy az irrigálás csökkentheti a nők termékenységét.

A nőként tisztában kell lennünk vele, hogy némi hüvelyi folyás (különösen menstruáció előtt) normális, és az enyhe szagokat általában meg lehet szüntetni külső szappanos vizes tisztálkodással. Ha szokatlan szagot, folyást vagy viszketést észlelsz, akkor pedig ne halogasd a dolgot, magától nem múlik el, hanem fordulj azonnal orvoshoz!

 

Ha nem tudsz lemondani az irrigálásról

Bár a doktorok szerint szükségtelen, ha már alkalmazod, tartsd be az alábbi óvintézkedéseket!

• Havi egy alkalomnál gyakrabban ne alkalmazd.
• Ha gyógyhatású irrigálószer egyszeri használata után panaszod nem csökken, fordulj orvoshoz!
• Nemi érintkezés után 6-8 órán át kerüld az irrigálást!
• Soha ne alkalmazd fogamzásgátló szerként, mert ilyen hatása nincs!
• Terhesség alatt soha ne irrigálj, mert vetélést okozhat!
• Nőgyógyászati vizsgálat előtt pár napig, ne alkalmazd az irrigátort, mert ez befolyásolhatja a hüvelyváladék vizsgálati eredményét.
• Ha ecetes irrigálófolyadékot készítesz, akkor csak fehér ecetet használj.
• Az irrigátort használat előtt és után alaposan tisztítsd meg.

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL