Szabó Anna
Optimálisan akkor tehetünk legtöbbet egészségünkért, ha minden vitaminból és ásványi anyagból biztosítjuk a szervezetünk számára szükséges mennyiséget. A gyümölcsökben és zöldségekben jelen lévő mikrotápanyagok befolyásolják a növények színét, alakját, ízét. A zöldségek, gyümölcsök színe meghatározza tehát a bennük lévő előnyös mikrotápanyagokat, és azt, hogy milyen vegyületeket tartalmaz. Nekünk a változatosság biztosítása érdekében a szivárvány színeit kell csak kiválasztanunk és elfogyasztanunk, tehát sorakoztassuk fel tányérunkon az ideális színpalettát, hogy mindent megtegyünk az étrendünk gondos összeválogatása érdekében. Nézzük hát a színeket:
{KEPGALERIA}
Forrás: Egészséges Életmód
A piros ételek két antioxidáns, a likopin és antocián tartalmat mutatják. A likopin biztosítása szervezetünk számára a daganatok kialakulásának csökkentését, a szív-és érrendszeri betegségek és a makula degeneráció (a retina látásélességet biztosító része) visszaszorítását végzi. Emellett a kutatók szerint csökkentheti a rossz koleszterinszintet és növeli az immunitást. Az antocianinról kimutatták, hogy a fájdalom enyhítésére, a depresszió és a szorongás csökkentésére kiváló alkotóelem.
A paradicsomban lévő likopin segíthet megfékezni a depressziót és csökkenti a gyulladásokat a szervezetben. A benne található vas-és a B6-vitamin segít létrehozni az olyan hangulatszabályozó neurotranszmittereket, mint például a dopamin, a szerotonin és a noradrenalin. A magnézium is egy enyhe nyugtató, amely szabályozza a hangulatot, növeli az energiaszintet, egyúttal csökkenti a stresszt.
A piros csípős paprikában lévő kapszaicin segíthet megfékezni az étvágyat az éhségérzetért felelős ghrelin hormon kordában tartásával. Ezért próbáld ki, hogy a reggelihez csípős paprikát fogyasztasz - ez segíteni fog a diéta betartásában. A kapszaicin hatására az endorfintermelés is nő, ezáltal természetesen szabályozható a nyugodtságunk is.
Az eper az ellágsav és a C-vitamin kiváló forrása, amely segít megvédeni a bőrt a környezeti károktól. A sav segít abban, hogy bőrünk megtartsa nedvességét, a C-vitamin pedig fontos elem a kollagénhez. A bogyók szalicilsavat tartalmaznak, amely egy természetes fogfehérítő hatású.
OLVASS TOVÁBB!
Ünnepi rohanás? Maradj nyugodt és kiegyensúlyozott természetes stresszoldókkal
Ismerős az érzés, amikor decemberben minden egyszerre zúdul rád?...
KÖZÉRZETHogyan lehet biztonságosan edzeni a téli szezonban?
Sokan várják az év végét, hiszen nincs is hangulatosabb a téli hónapoknál....
KÖZÉRZETPárkeresés a tenger mélyén? Segítünk megtalálni az igazit!
Milyen módon kapcsolódik össze a nagy felbontású fotózás a korallzátonyok védelmével, a vizeink fenntarthatóságával és ezáltal az ...
A női intuíció ereje: 5 gyakorlat annak fejlesztésére
A női intuíció egy titokzatos és erőteljes jelenség, amelyet gyakran a belső erővel és a környező világ mély megértésével társí...
KÖZÉRZETEgyre népszerűbb a fitnesz világában a HILIT
Ugrások, hegymászás, burpee-k: ezek a pulzusemelő gyakorlatok, amelyek során a saját testsúlyunkat használjuk, néhány éve a HIIT (nagy...
KÖZÉRZETEzért okozhat kiütést a Spa látogatásod: A Whirlpool-betegség
Egy kellemes fürdőzés után a szállodai jakuzziban hirtelen viszketni kezd a bőröd? Lehet, hogy a híres „Whirlpool-kiütés”, azaz a ...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK