KÖZÉRZET

Alvási kronotípusok - Fedezd fel a sajátodat!

Egyesek számára kifejezetten nehéz reggel dolgozni – és bár ez kifogásnak tűnhet a lustaságra, valójában mindenki egyedi napi ritmussal rendelkezik. Ez a ritmus felelős a test működéséért, a szervezet tevékenységétől az ébrenlét és az álmodás állapotáig. Mindannyian beletartozunk az egyik alvási kronotípusba, és ennek a tudatosítása nagy szerepet játszik a biológiai idő optimális kihasználásában.

A cirkadián kör azt a 24 órás intervallumot foglalja magában, amelyen minden élőlény biológiai ciklusa alapszik. Éppen ezért a kronotípus segítségével meghatározható, hogy az egyén mikor energikus vagy fáradt, attól függően, hogy hány óra van. Azt is megtudhatjuk belőle, hogy mikor érdemes felébrednünk és nyugovóra térnünk, mikor vagyunk képesek jobb vagy gyengébb teljesítményt nyújtani. Az alvási kronotípusok különbözősége a melatonintermelődés fokozataira vezethető vissza. 

Reggeli kronotípus

Éjfél előtt tetőzik a melatoninszint. Annak, aki a reggeli kronotípusba tartozik, korán kell lefeküdnie, ugyanis a reggeli órákban a legproduktívabb. Tíz órakor alszik el és általában reggel hatkor már ébren van.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL