KÖZÉRZET

A szemrángás 7 lehetséges oka - Tudd meg, hogyan szabadulhatsz meg tőle!

Szerző:
Szabó Anna
Érezted már azt a kellemetlen rángást a szemedben, ami olyan, akárcsak a lábrángás? Szemgörcsnek, tikkelésnek is nevezik. Tulajdonképpen a szem körüli kis izmok és idegek akaratlan rángatózása ez. Ha a tünet az egyik szemre korlátozódik, jellemzően néhány héten belül eltűnik. A legtöbb esetben nincs ok aggodalomra, néhány kivételtől eltekintve.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Néha neurológia gondok állhatnak a háttérben. Ez lehet blepharospasmus (szemhéjgörcs), amikor nagyon nehezedre esik kinyitni szemhéjadat, olyan, mintha leragadna; hemafacialis görcsök, akaratlan izommozgás a szemhéj, arc vagy száj körül. Időnként más neurológia rendellenességek korai tünetei is lehet, például Bell-parézis, disztónia, Parkinson-kór, Szklerózis multiplex és Tourette-szindróma.  A szemrángás jellemzően jóindulatú, hátránya az, hogy az ebben szenvedő szorongani fog, és nem mer emberek közé menni a tikkelése miatt.

Azonban, ha más tünetek is jelentkeznek, mint például görcsök az arc más részén, a szem vörössége vagy duzzanata, vagy ha rángás esetén, a szem teljesen lecsukódik, akkor jobb, ha felkeresel egy orvost. Mindenképen érdemes kideríteni a kiváltó okot és minél hamarabb megszüntetni.  

Lehetséges okok

Sajnos nem sok tanulmány született ebben az esetben, hisz nem tekinthető komoly orvosi dolognak, de nézd meg a listát a lehetséges okokról:

{KEPGALERIA}

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL