Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

7 módszer a magas vérnyomás ellensúlyozására - Az orvosi ellenőrzésen kívül!

Szerző:
Szabó Anna
Az orvosok csupán „csendes gyilkosnak” nevezik ezt a betegséget, mivel sok esetben már csak akkor jelentkeznek a tünetek, amikor komoly szövődmények is kialakultak. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a vérnyomásodat, így még időben észre tudod venni a változásokat, és meg tudod kapni a megfelelő kezelést.

Mi is pontosan a magas vérnyomás?

Tulajdonképpen azt jelenti, hogy a vérnyomás magasabb a normál értéknél. Maga a vérnyomás az erekben keringő vér érfalakra gyakorolt nyomása. Más szóval az az erő, amely a szívből más testrészek felé pumpálja a vért. A normál vérnyomás értéke felnőttek esetben 120/80 Hgmm. Ha a vérnyomás azonban folyamatosan magas, akkor az érfalakra is túl nagy nyomás helyeződik, károsítva ezzel azokat.

A magas vérnyomás, ha nem kezelik, súlyos egészségügyi problémákat is okozhat, beleértve a szívrohamot, az agyvérzést és akár a vesekárosodást is. Ha tehát magas vérnyomást diagnosztizáltak nálad, akkor mindenképpen beszéld át a kezelőorvosoddal, milyen kezelésre lesz szükséged. Noha konkrét gyógymód nincsen jelenleg, de a gyógyszerek és az életmódbeli változások elősegítik a vérnyomás csökkenését. Ne feledd azonban, hogy a gyógyszereket mindig az orvos utasítása szerint kell bevenned, mivel csak így lesz hatékony a kezelés. Az alábbi módszereket otthon is alkalmazhatod, és a közérzeted is javul, de nem helyettesítik a rendszeres orvosi ellenőrzést!

 

 

 

1. Légy fizikailag aktív

Az orvosok szerint már napi 30-60 perc testmozgás is képes csökkenteni a vérnyomást. Ám, ha korábban sem sportoltál, akkor érdemes előbb kikérned az orvosod véleményét, mert így tudod kiválasztani a számodra legmegfelelőbb edzésformát. Kezdheted akár egy kifejezetten egyszerű edzésprogrammal is, majd szép lassan növelheted az edzés intenzitását és gyakoriságát. Nem igazán kedveled az edzőtermeket? Akkor próbáld ki a lovaglást, sétálj vagy járj el úszni. Ezek is épp úgy előnyösek az egészségre.

közérzet egészség vérnyomás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL