KÖZÉRZET

7 étel, ami refluxot okozhat - Érdemes fontolóra venni a fogyasztásukat!

Mindannyian tapasztaltuk már, milyen kellemetlen tünetei lehetnek a refluxnak. Amikor a savanyú étel égő érzés kíséretében visszakerül a nyelőcsőbe és úgy érezzük, mintha a mellkasunkon keresztül, a torkunkon át, a szánkba akarna visszajutni. Mint a legtöbb emberben, valószínűleg benned is felmerült a kérdés, mi okozhatja ezt a kellemetlen érzést? 

 

Először is, lássuk a tudományos magyarázatot: A gyomor belsejében található egy izomgyűrű, ami nem más, mint az alsó nyelőcső záróizma (LES). Az esetek többségében, amikor eszünk, ez egy szelepként bezárul, amint az élelmiszer áthalad rajta. Amikor azonban a LES nem záródik be teljesen, vagy túl gyakran nyílik ki, a gyomorsav feljuthat a nyelőcsőbe és ez az, ami a gyomorégést okozza. A refluxnak és a betegség krónikus formájának, a gastroesophagealis refluxnak (GERD) a közös kockázati tényezői a követezők:

- Nehéz ételek fogyasztása

- Túlsúly vagy elhízás

- Bizonyos italok, például alkohol, kávé, tea vagy szénsavas italok fogyasztása

- Dohányzás

- OTC és egyéb vényköteles gyógyszerek beleértve az aszpirint, ibuprofent, vérnyomáscsökkentő gyógyszereket vagy izomlazítókat

- Bizonyos ételek fogyasztása

Most az utóbbi rizikófaktort fogjuk részletesebben körül járni, térjünk is rá a lényegre!

{KEPGALERIA}

Koffein

Vajon mi lesz még ezen a listán? A legtöbben már biztosan a fejüket fogva teszik fel a kérdést: talán már lélegezni is tilos, ha nem akarunk refluxosa lenni? Egészségügyi szakemberek azt állítják, hogy naponta valamivel több, mint egy deciliter kávé még nem árt az egészségnek. Ez egész jó hír, nemde? Viszont, ha koffeinfüggő vagy, szinte bevonzod a refluxot.  A kamillatea vagy napi egy-két csésze zöld tea azonban egészséges alternatíva lehet. Vagy megteheted azt is, amit a legtöbb kávészerető ember: kockáztathatsz.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL