KÖZÉRZET

7 étel, ami refluxot okozhat - Érdemes fontolóra venni a fogyasztásukat!

Mindannyian tapasztaltuk már, milyen kellemetlen tünetei lehetnek a refluxnak. Amikor a savanyú étel égő érzés kíséretében visszakerül a nyelőcsőbe és úgy érezzük, mintha a mellkasunkon keresztül, a torkunkon át, a szánkba akarna visszajutni. Mint a legtöbb emberben, valószínűleg benned is felmerült a kérdés, mi okozhatja ezt a kellemetlen érzést? 

 

Először is, lássuk a tudományos magyarázatot: A gyomor belsejében található egy izomgyűrű, ami nem más, mint az alsó nyelőcső záróizma (LES). Az esetek többségében, amikor eszünk, ez egy szelepként bezárul, amint az élelmiszer áthalad rajta. Amikor azonban a LES nem záródik be teljesen, vagy túl gyakran nyílik ki, a gyomorsav feljuthat a nyelőcsőbe és ez az, ami a gyomorégést okozza. A refluxnak és a betegség krónikus formájának, a gastroesophagealis refluxnak (GERD) a közös kockázati tényezői a követezők:

- Nehéz ételek fogyasztása

- Túlsúly vagy elhízás

- Bizonyos italok, például alkohol, kávé, tea vagy szénsavas italok fogyasztása

- Dohányzás

- OTC és egyéb vényköteles gyógyszerek beleértve az aszpirint, ibuprofent, vérnyomáscsökkentő gyógyszereket vagy izomlazítókat

- Bizonyos ételek fogyasztása

Most az utóbbi rizikófaktort fogjuk részletesebben körül járni, térjünk is rá a lényegre!

{KEPGALERIA}

Szénsavas italok

Igen, nagyon jól tudjuk, hogy ez sem maradhat ki a sorból. A szénsavas italok - beleértve a kólát is - szintén a reflux vezető okai közé tartoznak. Ha refluxos betegként ilyen italokat fogyasztunk:

1. A szénsavas buborékok (amik a büfögésért felelősek) a kitágítják a gyomor belsejét, ami fokozhatja a refluxos válaszokat.

2. Minden szénsavas étel savas, és ezek a savas összetevők hozzájárulnak a refluxhoz. 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL