KÖZÉRZET

5 házi praktika kártevők ellen

Az otthonunkat szívesen osztjuk meg barátainkkal, rokonainkkal esetleg házi kedvenceinkkel, előfordulhat azonban, hogy hívatlan látogatók tolakodnak be lakásunkba. A párás lakásban a konyhát csótányok vagy hangyák szállhatják meg, a kertben a szúnyogok vagy darazsak okozhatnak kellemetlenségeket. Egyes kártevők betegségeket terjeszthetnek, vagy csípéseikkel veszélyesek lehetnek az egészségünkre is. De hogyan léphetünk fel ellenük egyszerű, otthoni módszerekkel?

Mi az oka, hogy kártevők jelennek meg az otthonukban?


Mivel az otthonaink kellemes hőmérsékletet, jó búvóhelyet és táplálékforrást jelentenek a kisebb állatoknak, ezért ha tehetik, bevackolják magukat lakásainkba. Elsősorban az ételmaradékok vonzóak a számukra, de az is előfordul, hogy mi magunk biztosítunk táplálékforrást a kártevőknek (szúnyog, bolha). Egyes ízeltlábúak, mint például a pincebogár, a nedves környezetet kedvelik.

Igyekezzünk tehát minél „élhetetlenebbé” tenni a kártevők számára a lakásunkat: takarítsunk rendszeresen, ne hagyjunk kint ételmaradékokat. A rendszeres szellőztetéssel pedig megelőzhetjük a magas páratartalom kialakulását.
 

.

5 házi praktika kártevők ellen


Lássuk melyek a leggyakoribb „vendégek” az otthonainkban, és hogyan védekezhetünk ellenük! Míg a repülő „bestiák” ellen a szúnyogháló a leghatékonyabb védekezés, a többi rovar ellen mást kell bevetnünk.


Sütőporral a hangyák ellen


Nem csak kertes házban, hanem akár a panellakások konyháiban is találkozhatunk velük. Elsősorban az ételmaradékainkért jönnek, hosszú tömött sorokban. Ezért seperjük fel a morzsákat, takarítsuk el a maradékokat. Figyeljük meg, hol vonulnak a hangyák, és helyezzünk az útvonalukba sót vagy szódabikarbónát. A porcukor és a sütőpor keveréke is hasznos. Ezt a keveréket több ponton is érdemes kiszórni, ez odavonzza a hangyákat, amik a sütőportól elpusztulnak.


Csótányok és svábbogarak


A csótányokat elriasztja a babérlevél illata. Morzsoljunk szét néhány levelet, és szórjuk szét a konyha sarkaiban vagy a mosogató alatt! A svábbogarakat a rozmaring és az eukaliptusz illat riasztja el. Vattacsomókra cseppentsünk ezen növények illóolajából, és helyezzük el a konyhában a pamacsokat!


Szúnyogok és legyek inváziója


Ha nem válik be a szúnyogháló, keverjünk össze friss narancs- és citromhéjat szegfűszeggel, ennek az illata elriasztja a legyeket! Készíthetünk házilag légypapírt is, piros vagy sárga papírra kenjünk ragadós anyagot (enyv, méz), ez csapdába ejti a legyeket. A menta-, citromfű- vagy levendulaolajokat párologtatva nem csak a legyeket tarthatjuk távol, hanem a szúnyogok is elkerülnek majd minket.


Darázsirtási praktikák


Természetesen léteznek hatékony darázsirtó szerek, spray-k. Azonban ezeket zárt helyen nem jó használni, hiszen erős mérgek. A darazsak elsősorban kertben, szabadtéren okoznak gondot, de van néhány praktika, amivel elriasztatóak, csapdába ejthetőek. Kaphatóak ál-darázsfészkek - de készíthetünk is papírból - amelyeket kihelyezve elkerülhetjük a letelepedésüket, hiszen a darazsak nem fészkelik be magukat olyan helyre, ahol már vannak vetélytársaik.

Műanyag palackból egyszerűen fabrikálhatunk darázsirtó csapdát. Vágjuk le a palack felső részét, és a nyakával lefelé helyezzük palackba, mintha egy tölcsér lenne! Ragasztószalaggal rögzítsük, a palackba öntsünk cukros vizet, gyümölcslevet vagy sört! A darazsak bemásznak a palackba, de elrepülni már nem fognak tudni. Néhány ilyen csapdát érdemes kitenni a kertbe, esetleg a darázsfészek közelébe.


Molyok elleni védekezés


A sokáig nem használt ruháink legnagyobb ellensége a molylepke. Ezek az állatok jól érzik magukat a ruhásszekrényben, egészen addig, amíg szárított levendulával el nem riasztjuk őket. Egy adag szárított levendulát csavarjuk egy rongydarabba, majd egy zsinórral összecsomózva akasszuk egy fogasra. Ennek illata elűzi a kártevőket.


Csak természetesen!


Sajnos a legnagyobb igyekezetünk ellenére is előfordulhat, hogy lakásunkban elszaporodnak az élősködők. Nem érdemes azonnal vegyszeres irtással próbálkozni, hiszen ezek használata nagy körültekintést igényel és káros lehet a saját vagy háziállataink egészségére. Ha azonban nagyobb a baj, kénytelenek leszünk ezekhez nyúlni vagy felvenni a kapcsolatot professzionális kártevőirtókkal, akik a megfelelő eszközökkel és kellő tapasztalattal rendelkeznek.

A tavasz és a nyár közeledtével életre kel a természet és ezzel együtt számos kellemetlen rovar és kártevő is aktivizálódik. Érdemes megelőzni a bajt és olyan természetes anyagokat használni, amely elriasztja őket, még mielőtt elszaporodnának!

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL