KÖZÉRZET

4 árulkodó tünet, mely azt bizonyítja, hogy laktózérzékeny vagy

Szerző:
Szabó Anna
Amellett, hogy el kell búcsúznod néhány kedvenc tejtermékedtől, a laktóz-intolerancia számos kellemetlen tünettel és mellékhatással is járhat, melyek – megfelelő kezelés nélkül – az életminőség csökkenéséhez vezethetnek. Az alábbiakban mélyebben megvizsgáljuk a laktózérzékenységet.

Mi is az a laktózérzékenység?

Bár lehetséges, hogy laktózérzékenyként születik valaki, néhányan mégis életük során válnak azzá. Ha például minden reggel müzlit és tejet fogyasztunk, az magyarázatot adhat arra, hogy néhány embernek ez miért okoz sok kellemetlenséget.

Egyszerűen megfogalmazva: a laktóz az a cukor, amely a tejtermékekben előfordul. A laktóz lebontása és megfelelő emésztése érdekében a testünknek segítségre van szüksége egy laktáz nevű enzim formájában. A kor előre haladtával a testünk egyre kevesebb laktázt termel, így egyes emberekben laktóz-intolerancia alakul ki. 

Bár sokan gyorsan kizárják a tejtermékeket a táplálkozásukból, negatív hatással lehet ez a tápanyagbevitelükre. A tejtermékek, például a tej, a sajt, a joghurt rendkívül gazdagok kalciumban, B12-vitaminban, magnéziumban, káliumban és cinkben.

Melyek a laktóz intolerancia tünetei?
 

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL