GYERMEK

Retro játékok, amivel még az unokáink is játszani fognak

A játékok minden gyermek életében fontos szerepet töltenek be. A legegyszerűbb, legbiztonságosabb módja ez, hogy felfedezzék a világot, és megtapasztalják saját lehetőségeiket, erősségeiket, gyengeségeiket. Felnőttként pedig a mi feladatunk az, hogy minél több olyan helyzetet teremtsünk számukra, hogy ez a felfedezés igazán élménydús legyen.

Milyen szerepet töltenek be a játékok a gyerekek életében?


A játékok nem csupán arra valók, hogy elüsse a gyerek az időt általuk. Jó esetben egy sor dologra hasznosak, például fejlesztik a problémamegoldó képességüket, növelik a kreativitásukat, segítik a szociális készségek fejlődését, emellett megtanítják a szabályok jelentőségét, és még sorolhatnánk a pozitív hatásaikat. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen játék kerül a gyerek kezei közé. Választékból pedig bőven akad, sőt, hova tovább, egyre több különleges játék is kapható a boltok polcain.


A játékok, különösen napjainkban, roppant különbözőek lehetnek. A nagy számok törvénye miatt nagyon gyakran könnyen törhető, semmitmondó tulajdonságok jellemzik a modern játékszereket, függetlenül attól, hogy kislányoknak vagy kisfiúknak tervezték. Ezért aztán nem csoda, hogy a régi világ szellemét tükröző retro játékok sokak kedvencei még napjainkban is. Ezek nagy része már kiállta az idő próbáját, és bizonyították, hogy nem csupán strapabíróak, de még a különböző korok gyerekeinek is le tudják kötni a figyelmét. Aki még nem próbálta ezt a kategóriát, ideje megtenni az első lépéseket!
 

A legnépszerűbb retro játékok

A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni néhány olyan játékot, amelyre rá lehet kérdezni a nagyszülőknél vagy az idősebb családtagoknál, hátha lapul még a padláson néhány példány belőlük:


- Ólomkatonák – órákat elvannak a gyerekek, ha rákapnak a katonás játékra. Csatasorba állítják őket, és csupán a képzelet szab határt a játék sokszínűségének. Előnye, hogy egyedül, de akár többen is játszható.

- Rubik kocka – ma már számtalan formája és mérete létezik, de a klasszikus kockát biztosan mindenki ismeri. Aki már rájött a működésére, az garantáltan kedveli, aki pedig még nem, azt biztosan hajtja majd a kíváncsiság.

- Diafilmek – míg a régi, rajzfilmmentes világban szinte az egyedüli képi történetmesélési módszer a dia volt, ma már sokkal inkább egyfajta különlegességként vonják magukra a figyelmet ezek a tárgyak. Nagyon jót tesz a fantáziának, hiszen remek lehetőséget biztosít a történet kiegészítésére.

- Építő játékok – rendszerint fajátékok tartoznak ide, főként ami a retro játékokat illeti, de igazából műanyag, mágnes, fém és ezek egyvelege is alkothatja őket. Az építőjátékok kifejezetten klasszikusnak és kortalannak mondhatóak. Nagy valószínűség szerint sosem mennek ki a divatból. Valamiért jellemzően a fiúk kedvence szokott lenni.


Hogyan válasszunk játékot a gyerekek számára?


Nem lesz egyszerű eldönteni, hogy milyen játékkal is lenne érdemes meglepni a gyerekeket. Aki nehezen dönt, esetleg megkérdezheti a kicsiket, mire vágynak, miről álmodoznak. Vannak felnőttek, akik szeretik, ha meglepetést okozhatnak az apróságoknak, ők minden bizonnyal a maguk feje alapján vagy a gyermek érdeklődéséből kiindulva választanak ajándékot. Hasznos lehet megfigyelni a kicsiket az érdeklődési köreikről is, mielőtt döntést hozna az ember. Emlékezetes ajándék kerekedhet abból is, ha a régi világ klasszikus játékai közül választunk meglepetést, hiszen ezeknek már történelmük van, és emlékeket ébresztenek a felnőttekben is.


Akárhogy is dönt az ajándékot kereső felnőtt, mindenképpen vegyen fontolóra több dolgot, hiszen nem csupán örökre szóló emlék kerekedhet egy meglepetésből, de jó esetben sok szabadidőt is eltölt majd vele a gyerek. A fajáték számos fajtája pedig biztos tippnek tűnik.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL