Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GYERMEK

Nevelj boldog gyermeket! – Íme, 11 titok, amivel nem hibázhatsz

Szerző:
Szabó Anna
A legtöbb szülő kitüntetett figyelmet szentel a gyermekében rejlő lehetőségekre és az ő jövőjére, gyermekkorban azonban a boldogsága a legfontosabb. Íme, néhány tipp, amik által biztos lehetsz benne, hogy gyermeked jól érzi magát, és élvezi az élet minden pillanatát.

1. Olyan családtagokkal és barátokkal vedd körül magad, akik boldog, egészséges és pozitív energiákkal vannak tele. Ha a gyermek egy nevetéssel teli házban, mosolygós felnőttek közt cseperedik fel, mindenképpen hatással lesz rá a későbbiekben.

 

2. Ne a gyermek teljesítményére helyezd a hangsúlyt, mert ez csak növeli a szorongást a lelkében. Helyette támogasd a szenvedélyét és a kreativitását!

3. Ugyanerre az elvre alapozva tudasd vele, hogy a bukás és a hibák az élet természetes velejárói, valamint általuk tanulhat legtöbbet az életről, és gyarapíthatja bölcsességét.


4. A „félig teli pohár” elve szerint tanítsd őt. Az optimizmus hosszú távon csak jóra vezet, és egy Grincs-szerű szülő csak lerázza a gyerekeit, és elülteti bennük a gondolatot, hogy a saját igényeik nem is fontosak.


5. Neveld ők empátiára, fejleszd az érzelmi intelligenciáját, így nem válik sem zaklatóvá, sem áldozattá. Helyette békésen kiáll majd azokért, akik igénylik a támogatását, és fel tudja dolgozni a haragot.


6. Vezesd be az együtt vacsorázás szokását – bizonyított tény, hogy boldogabb lesz tőle a gyerek, ami érzelmileg is kiegyensúlyozottabbá teszi.


 

7. Töltődj fel lelkileg és hozd előtérbe a saját igényeidet, akár egyedül, akár a pároddal vagy. A boldog szülőknek sokkal nagyobb eséllyel lesznek boldog gyerekeik.


8. Neveld ők önuralomra, ne legyen túl lobbanékony. Próbáld ki a pillecukor-tesztet: adj a gyereknek egy pillecukrot, és mondd meg neki, hogy ha vár 15 percet, és addig nem eszi meg, még kettőt kap, majd hagyd magára. Az elhalasztott jutalmazás felturbózza a boldogság és siker érzését a fiatal agyban.

 

9. Győződj meg róla, hogy elég időt tölt játékkal a szabadban, nem pedig egy iPad fölé görnyed. Ezáltal fejlődnek a kognitív képességei, valamint megtanul jelen lenni a jelenben, ami a növekedés és tanulás egyik kulcsa.


10. Amikor a gyerekeiddel foglalkozol, a teljes figyelmedet szenteld nekik. Tedd félre az újságot és a telefont, igazán arra figyelj, amit mondanak. Ez a gondosság sokkal nyitottabbá és kommunikatívvá teszi a kicsiket.

 

11. Bíztasd őket arra, hogy kedvesek és nagylelkűek legyenek, mert az ilyen emberek a tudomány által is bizonyítottan boldogabbak. Ironikusnak hangozhat, hogy az önzetlenség örömet okoz, pedig valóban így van.
 

gyermek gyermeknevelés boldog_gyermek szülő kisfiú kislány gyermekkor boldogság
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL