GYERMEK

Nem is sejtenéd, miért fontos az anyai nagymama a gyermek életében

Ha a nagyszüleid kivették részüket a felnevelésedben, akkor gyerekkori emlékeidben valószínűleg az öröm, a biztonság és a kényelem érzése uralkodik. Kevesen tudják, hogy az anyai és az apai nagyszülők másféle módon hatnak a gyerekekre. A tudósok szerint az anyai nagyszüleinktől nem csupán szeretetet és törődést, hanem valami még különlegesebbet is kapunk.

Mi közös bennünk a nagyszüleinkkel?

A gének a DNS alapelemei. Genetikusok szerint génjeink átlagosan 25%-a közös a nagyszüleinkével. A nagyapáinktól és a nagyanyáinktól is örökölünk géneket, de a tudósok szerint az anyai nagymama az, aki a legnagyobb befolyással bír az utódra nézve.


Van valami különleges abban, amit a nagyanyáinktól kapunk

Az anyai nagymamák közelebbi kapcsolatban állnak az unokájukkal, hiszen ők adtak életet az édesanyjának. Sok családban ők tartoznak az anyán kívül a legnagyobb felelősséggel a gyermekért, és ők töltik el vele a legtöbb időt. Nem csak a pszichológiai kapcsolat teszi fontossá az anyai nagyik szerepét, hanem a rendkívül szoros genetikai kötelék is, ami köztük fennáll.


Létezik egy teória, ami szerint az X-kromoszómán keresztül meg lehet magyarázni, miért különbözik az apai és az anyai nagymamák befolyása az unokákra. Az anyai nagymamák génállománya 25%-ban megegyezik az unokájukéval, akár lány, akár fiú, míg az apai nagymamák az egyik X-kromoszómájukat örökítik át, de csakis a lányunokának, a fiúnak soha. Ezért az apai nagyik és lányunokáik génállománya 50%-ban közös, fiúunokáikkal viszont nincs génállománybeli egyezés.

Egy másik elmélet szerint az „apai kétség” nagyban befolyásolhatja, mennyire ösztönzöttek a nagyszülők az unokájukról való gondoskodásra. Az apai kétség annyit jelent, hogy a család férfitagja nem mindig lehet biztos abban, hogy a saját utódját neveli fel, hiszen nem ők adtak neki életet. Hosszú távon ez csökkentheti az apai oldalról származó rokonok, köztük a nagyszülők motivációit arra, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a gyermekkel. Egy nő viszont mindig tudja, hogy a saját gyermekét szüli meg, így az anyai oldalon sokszor erősebbek a családi kapcsolatok.

Más elméletek viszont az anyai nagyszülő kivételes szerepét boncolgatják

Egy chilei író, Alejandro Jodorowsky úgy gondolta, hogy a négy nagyszülőnk közül az anyai nagymama az, akihez a legszorosabb kapocs fűz minket. Teóriája szerint a gének „átugorhatnak” egy generációt, és a nagyszüleinktől egyenesen mi örökölhetjük őket. Ez megmagyarázná, sokan miért nem a szüleikre, hanem a nagyszüleikre hasonlítanak. Jodorowsky szerint a biológiai elemeken kívül az anyák az érzelmeiket is átörökítik a lányaikra, akik majd az ő gyermekeiknek adják tovább őket.

 

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL