Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GYERMEK

Ki ápolja az időseket, ha eljön az idő?

Szerző:
Szabó Anna
Az elmúlt évtizedekben szemmel láthatóan megváltozott a társadalom felépítése. Egyre kevesebb gyermek születik és ezzel arányosan pedig egyre több az idős. Ennek számos oka van, de napjainkban két nagyon fontos tényező miatt jut oda egy társadalom, hogy elöregedő lesz. Az egyik, hogy az állampolgárai többsége nem bírja anyagilag el egy gyermek felnevelését, a másik pedig az életszínvonal nem megfelelő minősége.

.

.

A felgyorsult, rohanó világunkra a mindennapos stressz, a pénzkeresés, a karrierépítés és igényeink kielégítése lett az elsődleges cél. A család, a párkapcsolat és ezzel együtt a monogámia fontossága folyamatosan kezd eltűnni, amelyhez nagy köze van a technológiai fejlődéseknek is.

Miért probléma, hogy sok a nyugdíjas és kevés az aktív dolgozó?


Az első és legfontosabb a nők szülési hajlandóságának csökkenésével, az életszínvonal egyre nehezebb szinten tartásával a fiatal társadalomra hárul a feladat, hogy megpróbálja eltartani az időseket, akiknek az átlagéletkora viszont évről évre nő. Normál esetben a nyugdíjas éveink a kikapcsolódásról, az unokázásról és a megtakarításaink kiélvezéséről szólna, ám a születési arány drasztikus csökkenésével ezek az évek is aktív munkával fognak telni.

Pár évvel ezelőtt már nyilvánvaló lett, hogy ha így haladunk, akkor az állam képtelen lesz a most aktívan dolgozó állampolgárainak biztosítani a nyugdíjat, amely szintén sok probléma elindítója lesz. Többek között a fiatal felnőttek szempontjából, illetve az idősek egészségügyi állapota szempontjából is. A mostani helyzet miatt, ugyanis átlagosan 10 évvel korábban jelentkeznek azok a krónikus betegségek, amelyeknek idősebb korban kéne.

Milyen ápolási lehetőségek jöhetnének szóba?


Számos lehetőség közül lehet választani, ha idős rokonunk, hozzátartozónk ápolásáról van szó, ugyanakkor nem mindenki tudja megengedni magának, hogy válasszon. A legjobb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb, ha az otthoni, személyi ápoló, aki a nap (legalább) 8 órájában képes ellátni az ezzel kapcsolatos teendőket. Ilyen például a felnőtt pelenka kicserélése, fürdetés, gyógyszerek beszedésének betartása, sétáltatás és szellemi leépülés esetén a felügyelet.

Ahogy haladunk az idős kor felé nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is folyamatosan romlik az egészségünk Amióta világ a világ a család, a társadalom egy körforgásos rendszerre épül. Mindenki gondoskodik mindenkiről. Gyerekkorunkban a szüleink rólunk. Majd felnőttként mi, róluk. Legalábbis normális esetben így kéne kinéznie, amelynek a japán kultúrában hagyománya is van. Ott óriási becsben tartják az öregeket, hiszen nekik köszönhető az, amit a fiatalabb generációra hagynak. Nálunk azonban inkább tehernek számít a az idősek megfelelő ellátása és gondozása, mivel a lehetőségek sem adottak.

A személyi ápoló mellett, ugyanis az idősotthonok lehetnek a másik lehetőség, ha az otthoni környezet és a rendelkezésünkre álló idő nem teszi lehetővé, hogy mi magunk ápoljuk az idős és rászoruló hozzátartozónkat. Itt azonban célszerű minél körültekintőbbnek lenni, mert az ápólónál ugyan olcsóbb lehetőség, de megvan a veszélye, hogy nem jó kezekbe kerül a szerettünk vagy a többi idős beteg mellett kevesebb figyelmet kap az ő ápolása. Vagyis ritkábban cserélik ki a felnőtt pelenkáját, cserélnek ágyneműt vagy segítenek neki az étkezések során, ha szüksége van rá.

Milyen feladatokkal, kihívásokkal jár az idősgondozás?


Az idő és a pénz mellett ott vannak a fentebb is említett napi teendők, amelyeket mindenképp meg kell csinálni, hogy normálisan el legyen látva a szerettünk. Ilyen a felnőtt pelenkázás, sétáltatás, a gyógyszerek időrendi beadása, szellemi fejlesztés, mosás, a személyes higiéniájának biztosítása és a tornáztatás, ha az egészségi állapota megkívánja a napi átmozgatást.

Mit tudnak az idősotthonok? Milyen feltételekkel, hogy gondoskodnak az idősekről?


Az várólista mellett érdemes tájékozódni, hogy melyik, milyen feltételeket tud biztosítani, mert itt is nagyon eltérőek a tapasztalatok. A napi háromszori étkezés, az ágy és az alapellátás van a havidíjban, de egyes helyeken a rendszeres orvosi ellátás és az extra dolog is bele tudnak férni egy havi összegbe. Ugyanakkor a tisztálkodási szerek, ruhák, nassolnivalók már a hozzátatozót terhelik.

Miért lehet szerencsésebb egy személyi ápoló, illetve kiknek jó a félnapos szolgálat?


Természetesen, ahogy már említettük a személyi ápoló sokkal komfortosabb, mert nagyobb biztonságban érezhetjük az idős hozzátartozónkat, illetve több időt tudunk rá és az egészségének megfigyelésére fordítani. Ez azonban jóval több költséggel jár, illetve az esetek többségében félnapos ellátást biztosít.

Lehet-e 24 órás ápolót fogadni?


24 órás ápolóra is van lehetőség, ugyanakkor azt csak nagyon kivételes esetekben biztosítja az állam, vagy olyan anyagi helyzetben kell lennünk, hogy ezt megengedhessük magunknak. Fontos, hogy jó és tanult szakembert bízzunk meg, aki körültekintően, szeretettel és figyelmesen végzi el a munkát, illetve figyel a napirendre és a magas színvonalú higiéniára.

Bárhogyan döntünk, mindig tartsuk szem előtt a hozzátartozónk kívánságát is, hiszen nem mindegy, hogy a hátralévő idejét hogyan és milyen körülmények között tölti.
 

család nyugdij ápolás idős
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL