GYERMEK

Honnan tudhatjuk, hogy milyen pálya való a gyerekünknek?

A pályaválasztás valamennyiünk, így gyerekünk életében is a legjelentősebb pillanatok egyike. Ezért fontos alaposan átgondolt, tudatos döntést hozni, sokkal inkább hosszas mérlegelést, mint első benyomást követően. Hiszen még ha egyértelműek is a gyerek erősségei, netán gyengébb pontjai, mindig lehet mit finomítani, mindig találhatunk egy kicsit testhezállóbb elképzelést a jövőjével kapcsolatban. A döntést természetesen neki kell meghoznia, ugyanakkor a legtöbb érettségi előtt álló diáknak még nincs meg a kellő élettapasztalata ebben a korban. Így nagyobb szükségük is lehet a segítségünkre, mint az elsőre gondolnánk.

A gimnáziumi évek mint a sikeres karrier alapjai

A középiskola a legtöbb diák számára a felfedezés időszaka, amikor még komolyabb tét nélkül és rengeteg szabadidő birtokában próbálhat ki újabb hobbikat, iratkozhat be szakkörökre, tanulhat nyelveket, sportolhat, egyszóval hasznosan töltheti mindennapjait. Ez az időszak nagyszerű alkalmat kínál arra, hogy alaposan megismerje önmagát, körvonalazódjanak motivációi, esetleg megmutassa kivételes készségeit vagy speciális érdeklődési körét.

Bár a karrier és pályaválasztás szavak ijesztően hangozhatnak egy középiskolás számára, azért ilyen korban már kellően érettek egy felelős döntés meghozatalához, az előnyök, hátrányok józan mérlegeléséhez és egyébként sem árt, ha van valamilyen tervük a jövővel kapcsolatban. Szülőként nagy hibát követ el az, aki mindenáron saját elképzeléseit akarja gyerekére erőltetni akkor is, amikor annak készségei és kompetenciái teljesen más irányba mutatnak. De hogyan is lehet minél jobban megismerni a gyerekekben rejlő adottságokat, és mit tehetünk annak érdekében, hogy minél jobban kibontakozzanak ezekben az években?

Néhány hasznos tipp a pályaválasztáshoz

Ugyan pályaválasztásnak minden esetben a gyerek döntésén kell alapulnia, szülőként hatalmas felelősségünk van abban, hogy milyen felkészülten teszi ezt meg. Nézzünk meg néhány tippet, amivel segíthetjük őket ebben!

Vállaljon munkát már diákévei alatt

Diákmunkát már 15 éves kortól lehet vállalni, érdemes is élni ezzel a lehetőséggel és ösztönözni gyermekünket már a gimnáziumi évek során. Ha csak a nyári szüneteket mint lehetőségeket nézzük, akkor is van mód számos munka kipróbálására és változatos feladatkörökben történő tapasztalatszerzésre.

Minél korábban kezd el dolgozni, annál hamarabb kezdi el megismerni önmagát. Megtapasztalhatja, hogy mit szeret a munkahelyén, mit lenne jobb elkerülni, hogyan dolgozik egyedül és hogyan csapatban, vagy általánosságban miként érzi magát a munkatársai között. Diákmunkásként mindig van lehetőség nyári munkát végezni, egy érdekesebb tapasztalat pedig idővel akár részmunkaidős álláshoz is vezethet.

Versenyezzen bátran!

Teher alatt nő a pálma – szokták mondani. Nem mintha a rendszeres nyári munka komolytalan vállalás lenne egy középiskolás részéről, de ne féltsük őket más megmérettetésektől sem, legyen az akár tanulmányi, akár sportos verseny. A sport amellett, hogy sok hasznos készségre megtanít, az egyik legjobb önismereti eszköz. Nem mindenki versenyző típus, akinél nem megy, nem kell erőltetni – ugyanakkor közel sem biztos, hogy akinek a labdarúgás nem fekszik, az ne lehetne tehetséges tájfutó és ne szerezhetne hasznos készségeket hobbijának hódolva.

Ahogy a sport az állóképességet és a kitartást, úgy a tanulmányi versenyek a szellemi teljesítményt és a koncentrációt javíthatják remekül. Természetesen itt is vannak versenyző alkatok és esetleg lassabban, de komplexebben gondolkodó típusok, ugyanakkor eredménytől függetlenül már a felkészülés is hasznos lehet egy ilyen megmérettetésre. Például egy pénzügyi verseny középiskolásoknak nemcsak jó tudáspróba lehet, de közben praktikus ismeretekekkel gyarapíthatják a mindennapi élethez is hasznos ismereteiket.

Segítsünk tapasztalatunkkal!

Végül, de nem utolsó sorban rajtunk is nagyon sok múlik, hiszen élettapasztalatunkkal a legfontosabb kérdésekben adhatunk hasznos támpontokat. Tisztázzuk, hogy mennyi pénzt szeretne keresni, milyen életmódot szeretne folytatni. Nagyvárosban élni, nagy családot alapítani, esetleg körbeutazni a földet? Mennyi időt szeretne eltölteni munkájával? A munkája legyen a hobbija vagy csak egy „eszköz” ahhoz, hogy hobbijait űzhesse?

Vázoljuk nekik a lehetőségeket, hiszen sok szakmára nincs még rálátásuk. Ráadásul, ahogy a Világgazdasági Fórumon elhangzott híres mondat szól, az általános iskolai tanulmányaikat most megkezdő gyermekek 65 százaléka felnőtt korában olyan munkakörben dolgozik majd, ami jelenleg nem is létezik. Tehát nem is feltétlenül konkrét elképzelésekkel, inkább összefüggések és lehetőségek bemutatásával lehetünk hasznunkra.

A karrier egy hosszú folyamat, egy életszakasz, ami már évekkel az első munkanap előtt elkezdődik. Fontos a tudatos pályaválasztás, hiszen ha valaki képességeinek és motivációjának megfelelő foglalkozást űzhet , akkor nemcsak munkájában, hanem az élet minden területén könnyebben boldogulhat, hiszen mindenhez tudatos szemlélettel . Ne szalasszuk el tehát az önismereti lehetőségeket és éljünk az olyan alkalmakkal, mint a nyári munka, önkénteskedés, futóverseny, adott esetben pénzügyi verseny középiskolásoknak vagy más hasonló megmérettetések.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL