Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GYERMEK

Egyre több szülő szenved a kiégéstől

Szerző:
Szabó Anna
Nemcsak a munkahelyen, hanem otthon is egyre túlterheltebbé válnak a szülők.

Mi különbözteti meg a szülői kiégést a már jól ismert munkahelyi kiégéstől?

Ilyenkor az otthoni kimerültség hatalmasodik el az érintetteken, ám a tünetek nagyon hasonlóak. Rendkívüli mentális fáradtság jellemzi, amin az alvás vagy a hétvégi pihenés sem segít. Gyakran társulnak hozzá alvászavarok, az étvágytalanság mellett pedig fellép a motiváció hiánya is. A szenvedők úgy írják körül ezt az állapotot, hogy teljesen "kimerültek az elemeik".

Mik a szülői kiégés okai?

A legtöbb esetben az igények olyan nagyok, hogy hogy egyszerűen már nem kezelhetőek. Hiszen nemcsak a munkahelyi elvárásoknak kell megfelelni, hanem a "jó anya" és "jó apa" társadalmilag megkövetelt képének is.

A nukleáris család fogalma manapság nagyon elterjedt, eközben viszont a nagycsaládosoknak is megvannak a maguk nehézségei. A tanulmányok mégis azt mutatják, hogy a szülői kiégés ritkábban fordul elő azokban a régiókban, ahol a nagycsaládosok vagy a többgenerációs háztartások gyakoribbak.

A háttérben meghúzódó egyik ok az lehet, hogy a szülők gyakran viselkednek a munkahelyi környezetben úgy, mintha nem lennének gyerekeik, mert ezáltal még mindig hátrányokat szenvednek el a kollégáikhoz képest. Ez növeli a szülőkre nehezedő nyomást, tehát a rendszer újragondolására lenne szükség.

 

 

szülő család nagycsalás nagycsalád kiégés
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL