GYERMEK

Babát szeretnétek? Így kövesd nyomon egyszerűen a peteérésedet

Akik épp családot terveznek, igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a terhességi teszt minél hamarabb pozitívat mutasson. Mit tehetünk azonban akkor, ha nem jön azonnal a baba? A várakozást lerövidíthetjük, ha nemcsak találomra próbálkozunk, hanem épp azokban a napokban, amikor a legnagyobb az esélye a teherbeesésnek.

A ciklusunk követésében sokat segíthet egy menstruációs naptár vagy egy peteérés kalkulátor, aminek a segítségével egyszerűen meghatározhatjuk ezeket a napokat.

 

Peteérés: milyen hatással van a szervezetre?

A női ciklus általában 28 napos, de 25-31 nap között is teljesen normálisnak számít. Az FSH hormonnak köszönhetően, ami az ösztrogén mennyiségét szabályozza a szervezetben, a ciklus első felében megindul a peteérés folyamata. Ekkor úgynevezett domináns tüsző keletkezik az egyik petefészekben, amely később alkalmassá válik a megtermékenyítésre.

Általában a 14. nap környékén következik be a tüszőrepedés, más néven ovuláció, amit az LH hormon szabályoz. A petesejt a méhüreg felé haladva, majd a méhnyálkahártyába ágyazódva vár a megtermékenyülésre. Ezért az ovulációt követő néhány nap a legideálisabb az együttlétre, ha babát szeretnénk.


Amennyiben a megtermékenyülés elmarad, a petesejt elpusztul és a méhnyálkahártyával együtt leválik. Ekkor következik be a menstruáció folyamata, amivel egy újabb ciklus kezdődik.


A peteérés jelei


A peteérés jelei személyenként, sőt ciklusonként is eltérőek lehetnek, habár van néhány tünet, amit szinte mindenki tapasztal.

- Megnő a hüvelyváladék mennyisége, állaga tojásfehérje szerűvé válik.
- A testhőmérséklet a tüszőrepedés előtt egy kicsit csökken, közvetlenül utána pedig növekedni kezd. Akár több tizedfokos változás is bekövetkezhet.
- A méhnyak lejjebb húzódik és felpuhul.


Ritkábban ugyan, de előfordulhatnak még úgynevezett másodlagos tünetek, például ovulációs fájdalom, a mellbimbók érzékenysége, megnövekedett libidó és érzékenyebb szaglás is. Ha biztosra szeretnél menni, érdemes ovulációs tesztet végezni a ciklus 14. napja környékén vagy a fenti jelek észlelésekor, ami a vizeletben található hormonok számából becsüli meg a tüszőrepedést.


Hogyan követheted nyomon a peteérésedet?


Menstruációs naptár


Menstruációs naptárat nemcsak gyermekvállalás miatt érdemes vezetni. A ciklus rendszeressége vagy épp rendszertelensége ugyanis felhívhatja a figyelmet a korai fázisban lévő problémákra, illetve segítséget nyújthat a nőgyógyász számára is. Ha már régóta próbálkozunk, de a fogantatás még várat magára, ennek segítségével nemcsak jobban áttekinthetővé válik a ciklusunk, hanem a megtermékenyülést is segítheti.


Vezethetjük akár a határidőnaplónkban, digitálisan és papír alapon, illetve erre a célra készült alkalmazás segítségével. Utóbbi például olyan hasznos funkciókkal is rendelkezhet, mint a hangulatkövetés, peteérés kalkulátor, ovuláció emlékeztető, illetve a legtöbb alkalmazásban egyéb tünetek vezetésére is van lehetőség. Ha gyakran küzdünk pattanásokkal, nőgyógyászati problémákkal, felfázással, vagy hangulatingadozással, ezeket is nyomon követhetjük.


Ovulációs teszt


Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes beszerezni pár ovulációs tesztet is, ami bármelyik gyógyszertárban vagy drogériában kapható. A legtöbb gyártó tesztjei hasonló elven működnek, még ha a megjelenésükben akadnak is különbségek. A szerkezet egy tesztcsík segítségével képes kimutatni a vizeletben az LH (luteinizáló hormon) szintjét, ami felelős a tüszőrepedésért.


Míg a peteérés folyamata az FSH-nak köszönhető, az ovulációt az LH megnövekedett szintje okozza. Az ovulációs tesztek az LH csúcs kimutatásával jelzik a tüszőrepedést, egyben azt a nagyjából két napos időintervallumot, amikor a legnagyobb az esély a fogantatásra.


A testhőmérséklet nyomon követése


Az ovuláció időszakát a testhőmérséklet is jelzi. Közvetlenül a tüszőrepedés előtt ugyanis csökkenni kezd a hőmérsékletünk, azt követően pedig jelentős, akár néhány tizedfokos emelkedésbe is kezdhet. Ha babát tervezünk, érdemes akár néhány hónapig is nyomon követni a ciklus alatti testhőmérsékletünket. Ez alapján pontosabb képet kaphatunk a termékeny napokról.


Az eredményt itt is érdemes egy naptárban vezetni, ami akár a menstruációs naptárunk is lehet. Így még részletesebben láthatjuk a fizikai tünetek és a peteérés közötti összefüggéseket.
Peteérés kalkulátor


Akár önmagában vagy a fenti módszerekkel kombinálva is jó szolgálatot tehet egy peteérés kalkulátor. Az utolsó menstruáció első napját, a ciklusunk hosszát és a menstruáció időtartamát megadva kiszámolja a peteérés valószínűsíthető dátumát. Ennek ismeretében a menstruáció hosszú hónapokig tartó követése és a tünetek figyelése nélkül is meghatározhatjuk a legtermékenyebb napokat.


Mi okozhatja a peteérés elmaradását?


Az ovuláció elmaradásának számos oka lehet a PCOS-től a pajzsmirigy alulműködésen keresztül a korai menopauzáig, jele pedig általában a menstruáció elmaradása. Ha arra gyanakszunk, hogy nem ovulálunk, mindenképp keressünk fel egy szakembert, aki ultrahangos és nőgyógyászati hormonvizsgálatok segítségével pontos diagnózist és kezelési tervet javasolhat.


A gyermekáldás elősegítésében a peteérés nyomon követése mellett az egészséges és stresszmentes életmód is nagy szerepet játszik. Ha régóta vártok a babára, erre is érdemes figyelmet fordítani!
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL