GYERMEK

Az anyák és apák egészsége rámegy a stresszre - mit tanácsol az orvos?

Szerző:
Szabó Anna
A szülőknek nem mindig sikerül megfelelően kezelni a feszültséget, aminek a család issza meg a levét.

Sokan vágynak gyermekekre és családra, ez az életforma azonban nem mindig nyújt boldog pillanatokat. A kiskorú gyermeket nevelő szülők 62 százaléka gyakran vagy nagyon gyakran feszült, sőt kétharmaduknál a stressz-szint még nőtt is az elmúlt években. Ez derült ki egy ezer szülő körében végzett Forsa-felmérésből.

Különösen riasztó, hogy a megkérdezettek csaknem 70 százaléka érzi magát néha kimerültnek vagy kiégettnek a nagyfokú stressz miatt. Két évvel ezelőtt ez az arány lényegesen alacsonyabb, 55 százalék volt. További 67 százalék idegesnek és ingerlékeny, 62 százalék pedig fáradtságra és alvászavarokra panaszkodik.

Mintegy 40 százalék depressziósnak vagy lehangoltnak vallotta magát, míg két évvel ezelőtt még mindössze csak 22 százalék nyilatkozott így. A megkérdezettek 37 százaléka szenved fejfájástól, 33 százalékuk hátfájástól, 20 százalékuk pedig gyomorbántalmaktól.

A felmérés szerint az anyák 63 százaléka van különösen nagy nyomás alatt a háztartáson belüli munkaterhelés miatt - a koronavírusválság előtt ezt még csak 40 százalékuk állíotta. Ehhez képest a férfiaknak csak 30 százaléka panaszkodik a háztartásban jelentkező munkaterhelésre - mégis kétszer annyian, mint 2019-ben.

A teher különösen nagy az egyedülálló szülők esetében, akik a több mint nyolcmillió kiskorú gyermeket nevelő család mintegy 18 százalékát teszik ki. A 30 és 50 év közötti dolgozó szülőkkel az a probléma, hogy gyakran túlzó elvárásokat támasztanak magukkal szemben - mondja a KKH szakértője: "Karriert akarnak csinálni, családot alapítani és tökéletesen nevelni a gyerekeiket".

Ezeket az ideálokat a társadalom és a közösségi média közvetíti. Emellett sokan átveszik szüleik és nagyszüleik értékrendjét is, akik számára a saját otthon és a családalapítás is az életcélok közé tartozott. "A stressz tehát gyakran önfenntartó kör - éppen a a tökéletességre való törekvés miatt".

Minden ember másképp érzékeli a stresszt. Az, hogy valaki "szülői kiégést" tapasztal-e, attól is függ, hogy az illető hogyan tudja kezelni a nyomást. Fontos, hogy a jeleket idejekorán felismerjük, hiszen aki tartósan figyelmen kívül hagyja a magas szintű stresszt, az betegségek kockázatával néz szembe.

Ha nem teszünk ellenlépéseket, könnyen spirálba kerülhetünk - emeli ki az egészségügyi szakértő. Ezért még fontosabb, hogy az érintettek nyíltan beszélhessenek félelmeikről, nehézségeikről és túlterheltségükről. A "szülői kiégés" az orvostudományban még nem definiált diagnózis, így beteglapok sincsenek róla. Ha azonban a problémák kezeletlenül maradnak, mentális betegséggé és depresszióvá alakulhatnak. A családi környezetben jelentkező kiégést éppen ezért vegyük legalább olyan komolyan, mint a munkahelyit!

szülők család stressz feszültség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL