Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GYERMEK

9 dolog, amit soha nem szabad mondani a kislányodnak

Szerző:
Szabó Anna
Szülőnek lenni a legnehezebb dolog a világon. Tele van csavarral, fordulatokkal, és sok-sok bizonytalansággal. Ráadásul vannak bizonyos dolgok, amiket soha nem szabad mondani a lányoknak. Talán most nem így érzed, de érdemes elgondolkodni rajta. A gyermek ugyanis tőled tanul, felnéz rád, és bizony igencsak a szívére veszi a szavaidat, főként, ha kislány.
1. „Hagyd abba a sírást"

Mindenki jogosult az érzelmeire. Ezzel a mondattal azt üzened a kislánynak, hogy gyenge. Azt sugallod neki, hogy érzései nem érvényesek. Ha sír, inkább derítsd ki, hogy mi az oka, és beszéld meg vele, nem számít, hogy milyen apróságról van szó.


2. „Ne csináld ezt, elijeszted a fiúkat"


Soha ne mondj olyat, amellyel azt sugallod, hogy a kislány elveszíti a fiúk érdeklődését, ha ezt vagy azt csinálja. Ne hagyd, hogy mások véleménye határozza meg őt. Engedd, hogy azt tegye, amit szeretne, még akkor is, ha az éppen egy férfias sport vagy tevékenység.


3. „Rosszul csinálod, hagyd, majd én"


Tudjuk, hogy nehéz lehet megállni, ha már 5 perce köti a cipőfűzőjét, de hagyd, hogy próbálkozzon. Ha mindent megcsinálsz helyette, akkor sohasem lesz proaktív és független. Adj neki időt, hogy megtanulja.


4. „Felszedtél pár kilót?"


Kortól függetlenül, soha ne mondj ilyet egy kislánynak! Az ilyen megjegyzések fájdalmat okoznak, különösen fiatal korban. Inkább ösztönözd az egészséges életmódra, és tanítsd meg neki, hogy az egészség nem a kilók számának függvénye.


5. „Ez nem lányoknak való"


Ne aggódj, ha olyan tevékenységekben akar részt venni, amik kifejezetten fiúsak. Ha mérnök akar lenni, akkor ne beszéld le róla. Ha be akar iratkozni karate vagy boksz tanfolyamra, engedd meg neki. A támogatásoddal sokat segítesz neki, hogy a későbbiekben leküzdje az akadályokat. Légy büszke arra, hogy tudja, hogy mit akar és ki ő.


6. „Olyan lusta vagy"


Gyakran van oka annak, hogy miért nem akarja megcsinálni a feladatát a gyermek. Nem érsz el semmit azzal, ha az önértékelését lerombolod, inkább ülj le vele és beszéljétek meg a dolgot.


7. „Nevetséges vagy"


Ha éppen aggódik vagy valami miatt feldúlt, akkor se mondd neki azt, hogy nevetséges. Ezzel csak leszólnád az érzéseit. Hallgasd meg inkább, és segíts neki.


8. „Ne legyél olyan érzékeny"


Ha ezt mondod, neki akkor a kapcsolatotok meg fog akadni. Azt fogja gondolni, hogy jobb, ha nem mutatja ki az érzéseit, így nem fordul hozzád, ha segítségre van szüksége. Elpusztíthatod az önbecsülését és megkérdőjelezed az érzelmeit. Mint szülő, az a feladatod, hogy ott legyél mellette. Ha hozzád fordul, az a legkevesebb, hogy meghallgatod.


9. „Miért nem tudsz olyan lenni, mint a testvéred?"


Soha ne hasonlítsd össze senkivel! Minden lánynak arra kell törekednie, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából. Éreztesd vele, hogy eredeti és egyéni. Csak akkor fogja jól érezni magát a bőrében, ha saját céljai vannak, meghozhatja döntéseit és fejleszti a személyiségét.

 

gyermek gyermeknevelés
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL