Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GYERMEK

5 jel, hogy manipulálod a gyermekedet - Tudd meg, mi is az az érzelmi zsarolás!

Szerző:
Szabó Anna
A legtöbb szülő természetesen azt szeretné, hogy a lehető legtöbbet nyújthassa a gyermeknek, és sokszor rendelkezik szilárd alapelvekkel e tekintetben. Te is biztosan úgy véled, hogy meg vannak a saját nevelési elveid, és a gyermeked is boldog, de valóban így van ez?

Az érzelmi zsarolás egyfajta formája a pszichológiai bántalmazásoknak. A bántalmazó olyan taktikát alkalmaz, hogy elhiteti az áldozattal, hogy nem az a valóság, amit ő annak hisz. Ez egy nagyon veszélyes és káros manipuláció, és óriási törést eredményezhet az áldozat lelkében. Nem csupán szerelmi kapcsolatok sajátja olykor, de bizony a szülő-gyermek viszonyban is megjelenik.


Lassan történik és az áldozat agyát szép fokozatosan átmossa a bántalmazó. Természetesen a szülő sokszor észre sem veszi, hogy mit is csinál pontosan, hiszen ő csupán jót akar a gyermeknek. Ha azonban az alábbi jeleket tapasztalod magaddal kapcsolatban, érdemes átgondolnod a nevelési elveidet és változtatni mindezen a gyermek érdekében.

 

Az érzelmi zsarolás 5 formája
1. Gúnyolódsz a gyermeken

 


A gyermeken való gúnyolódás helytelen, függetlenül attól, hogy akarattal teszed-e vagy éppen öntudatlanul. Ez ugyanis már az érzelmi zsarolás egy formája. A gyermek bizonytalanná válik és frusztrált lesz, ami semmiképp nem megengedhető. Ha valami miatt dühös vagy rá, beszéld meg vele, de soha ne gúnyolódj rajta semmilyen esetben.

 

2. Túlzott szabályok felállítása

 


Természetesen a szülő az, aki irányít, de nem szabad túlzásba esni. Minden szülő félti a gyermekét, amikor megteszik az első lépéseiket a világban, de el kell fogadnod, hogy előbb-utóbb ez is bekövetkezik. Ne szabályozd túlzottan a gyermeket, és ne mondogasd állandóan, hogy ezt vagy azt rosszul csinálja. Ilyenkor ugyanis a gyermek elbizonytalanodik és a későbbiekben, ha már nem leszel, tehetetlennek érzi majd magát. Minden gyermeket fokozatosan önállóságra kell szoktatni.

 

3. Soha nem kérsz elnézést

 


Attól még, hogy szülő vagy, te is tévedhetsz olykor. Fontos, hogy tudj bocsánatot kérni, ha hibázol. Nem helyes, ha a gyermek úgy érzi, hogy folyton bűnös és ő a hibás mindenért, akkor is, ha egyébként helyesen cselekszik. Bár nem könnyű bocsánatot kérni a gyermekektől, de mindenképpen szükséges dolog.

 

4. Túl szigorú vagy

 


Természetesen a gyermekek olykor kisebb csínytevéseket követnek el, ez normális. Ám ha túl szigorú vagy, az nem igazán segít a dolgon. Ne feledd, ha minden apróságot túlreagálsz, akkor a gyermek megpróbálja majd eltitkolni mindazt, amit tesz, és nem osztja meg veled az érzéseit. Fontos a fegyelem, de ennek is határt kell szabni. Nem a világvége, ha éppen nem végzi el a házi feladatát vagy nem pakolta el a játékait.

 

5. Nem veszed figyelembe az érzéseit

 


Ne mondd azt, hogy egyes dolgokat a gyermek túlreagál, még akkor sem, ha esetleg úgy tűnne. Ez helytelen módszer. A gyermek hadd döntse el, hogy mi vált ki belőle érzelmet, ez minden ember sajátja, amin senki sem tud változtatni. Ne próbáld megszabni, hogy egyes esetekben mit gondoljanak vagy érezzenek, és mindig hallgasd meg, hogy a gyermeked mit akar közölni veled.

 

gyermek gyermeknevelés
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL