Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GYERMEK

3 tény az egészséges fejlődésről kisbaba korban

Szerző:
Szabó Anna
Kisgyermekes szülőként a legfőbb gondunk, hogy mindent megadjunk a család legújabb tagjának, ami az egészséges fejlődését segíti.

Ahhoz, hogy valóban jól csináljuk, meg kell ismerni azokat a tényezőket, amik hatással vannak a baba fejlődésére. A következőkben összeszedtünk 3 fontos tényt, amit tudni kell a kisbabák életének első szakaszáról.

Mielőtt azonban belevágnánk, tisztázzunk egy dolgot: minden baba más és más, vagyis nincs egy konkrét recept az egészséges fejlődéshez. Akkor leszünk jó szülők, ha odafigyelünk a baba szükségleteire és igényeire, és azok szerint gondozzuk, ápoljuk őt.

1. Kulcsfontosságú az alvás minősége

Az alvás kulcsfontosságú szerepet tölt be a csecsemők és kisgyermekek életében. Alvás közben a test pihen és regenerálódik, az agy pedig feldolgozza az új információkat és emlékeket. Ezért sosem szabad félvállról venni, és mindent meg kell tenni azért, hogy a baba eleget aludhasson.

Az alvás segíti a babák fizikai fejlődését, ilyenkor ugyanis rengeteg növekedési hormon szabadul fel. Miközben a kicsi alszik, erősödik az immunrendszere, és javulnak a csontjai is. Az agyi fejlődésre is pozitív hatással van. Nem csak a memóriafunkciókat javítja, hanem a tanulási képességeket, valamint a problémamegoldó képességet is. Ha jól és eleget alszik a kisgyerek, csökkeni fog a stressz szintje, illetve jelentősen javul a koncentrációs képessége és a hangulatszabályozása is jobb lesz.

De hogyan érjük el, hogy jól aludjon a kicsi? Nos, mint már említettük, minden babánál más módszer válik be. Azt viszont elmondhatjuk, hogy fontos a nyugodt, biztonságos környezet. A kisbabának hatalmas biztonságérzetet és ismerős érzést ad például a cumizás. Ráadásul, a cumizás a szopizáshoz hasonlít, amely szintén segít megnyugtatni a picit.

A BIBS cumi pont úgy lett megtervezve, hogy az alakja és az anyaga az anya mellét utánozza, így a babának cumizás közben is megmarad a komfortérzete. A megfelelő cumi kiválasztásához vegyük figyelembe gyermekünk igényeit, hiszen ő tudja a legjobban, hogy neki mi a jó.

Persze nem csak a cumizás segít elaltatni a babát. Érdemes kialakítani egy alvási rutint, vagyis minden nap nagyjából ugyanabban az időben menni aludni. Arra is figyeljünk, hogy csendes, sötét helyen aludjon a kicsi. Ne legyenek fények és zajok, amik megzavarhatják az álmát. A nem megfelelő alvás ugyanis fáradtságot, ingerültséget, koncentrációs zavarokat, tanulási/fejlődési nehézségeket, és viselkedési problémákat is okozhat.

2. Az evés és a mozgás egyensúlya

Az alvás azonban még nem minden. Ha azt szeretnénk, hogy a kisbaba rendesen nőjön, ügyeljünk a rendszeres táplálkozásra. Az semmiképp sem tesz jót a kicsinek, ha össze-vissza eszik, a kis szervezetének még szüksége van a rendszerességre. Arra is figyeljünk, hogy elegendő táplálékhoz jusson, de azért ne tömjük túl.

Amennyiben úgy döntünk, hogy a csecsemőt csak szoptatni fogjuk, ezt az első hat hónapban nyugodtan megtehetjük. A 6. hónap után viszont már javasolt elkezdeni a hozzátáplálást. A hozzátáplálás során a baba megismerkedik néhány szilárd étellel is.

Rendkívül fontos, hogy tápláló és változatos ételeket adjunk neki. A baba egészségének érdekében kerüljük a cukros élelmiszereket, mivel ezek nem tartalmaznak túl sok tápanyagot, viszont hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz és más egészségügyi problémákhoz.

A kisbaba fizikai fejlődéséhez nem csak a megfelelő táplálkozás járul hozzá, hanem a testmozgás is. Nyilvánvaló, hogy az első pár hónapban még nem képes sem forogni, sem kúszni-mászni, de a karjait és lábait már tudja emelgetni. És bizony ez is mozgás. Mint ahogy az is, ha elvisszük őt sétálni. Törekedjünk minél több időt tölteni a szabadban, és minél gyakrabban sétálni. Idővel, amikor már egyedül is tud mozogni, biztosítsunk számára elegendő helyet hozzá.

Csecsemőkorban kimondottan nagy szükség van a mozgásra, mivel ilyenkor fejlődnek a baba motoros képességei, a koordinációja, és az egyensúly érzékelése. A mozgás segít levezetni az energiákat, és nem mellesleg kiváló szórakozási lehetőséget nyújt nem csak a gyerekeknek, hanem szüleiknek is.

3. Így fejlődnek a baba szociális készségei

Csak akkor számíthatunk a kisbaba egészséges fejlődésére, ha a fizikai növekedés mellett a szellemi, érzelmi, és kommunikációs készségeire is odafigyelünk. Töltsünk minél több időt a csecsemőkkel, mert így növelhetjük a biztonságérzetüket, és segíthetjük a kötődési képesség kialakulását. A stabil, támogató környezet, és a szeretgetés pedig érzelmi fejlődést eredményez.

A kommunikációs készségek fejlődése érdekében beszéljünk és énekeljünk sokat a babának. Míg a beszéd és az ének a nyelvfejlődésben játszik szerepet, a sok olvasás gazdagítja a kicsi szókincsét, és fejleszti a képzelőerejét. A közös játékok során nem csak a problémamegoldó képessége fejlődik, hanem a szociális készségei is.

A lényeg, hogy mindig figyeljünk arra is, hogy a baba milyen szituációban érzi magát komfortosan, és mikor válik feszültté. Az ő fejlődése egy lehetőség számunkra, hogy még jobban megismerjük.

baba gyerek
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL