Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GYERMEK

10 babaápolási készség, amelyben minden újdonsült szülőnek mesterré kell válnia

Szerző:
Szabó Anna
Egy újszülött nagy örömet hoz, de nagy felelősséget is ró a szülökre. Az új szülők előtt rögös út áll, mely a csecsemő gondozásával kezdődik. Rengeteg kérdés felmerül ilyenkor bennük, mint az alváshiány, a baba megnyugtatása és megfelelő táplálása. Készen kell állni a szülőségre, de ne felejtsd el, az első mosoly mindenért kárpótol. Íme, egy lista, mely minden friss szülőknek hasznos lehet.
1. Hogyan tartsd a babát?


Amikor először adják kezedbe a kisbabádat, azt sem tudod, hogyan kellene helyesen megfogni. Fontos, hogy tartsd a kezedet a feje alatt, hiszen a baba még nem tudja magát megtartani. Az egyik kéz a fej alatt, a nyakat is tartva, a másik a csípő alatt. Vigyázni kell az újszülött fején lévő puha kutacsra is, lehetőleg próbálj meg nem is hozzáérni. A védelem és a lehető legnagyobb biztonságérzet érdekében, tartsd közel a babát a mellkasodhoz.


2. Az első 30 nap


Az első 30 nap a legfontosabb, anyának-babának egyaránt. Számodra ugyanúgy újdonság ez a helyzet, minthogy a baba először látja a napvilágot. Ezért fontos, hogy megfelelően gondoskodj önmagadról, hogy a lehető legtöbbet nyújthasd a gyermekednek. Fontos, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot vedd magadhoz, különösen, ha szoptatsz. Tanácsos továbbá akkor aludni, amikor a baba is alszik, így nagyobb az esély rá, hogy kellően kipihenheted magad.


3. Helyes pólyázás


A megfelelő pólyázás a nyugodt baba kulcsa. Először gyémánt alakba kell behajtani az anyag széleit. Le kell hajtani a felső sarkát, majd rátenni a babát. Az anyag egyik oldalát hajtsd a baba mellkasára, tedd a sarkát a baba karja alá. Most az aljával be kell borítani a lábakat, majd a vállak mögé tűrni. Ezután a kimaradt oldalt kell a baba mellkasán áthúzni, majd szépen betűrni a sarkát hátul. Ha a baba megfelelően be van csomagolva, fektesd a mellkasodra. Meglátod, milyen hamar megnyugszik, és el fog aludni.


4. Szoptatás


Nagyon fontos, különösen az első hónapokban. Még akkor is, ha a kezdetekben nehézséget okoz babának, anyának egyaránt. Mivel az anyatej a baba egyedüli tápláléka, fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő technikát. Olyan egyszerű, amilyennek hangzik, de néha felléphetnek nehézségek. Az új anyák sok kérdéssel szembesülhetnek, mint a kevés tej, a túl igényes baba és az emlők kisebesedése. Számos módon lehet tartani a babát szoptatás közben, ki kell választani azt, amelyik a legmegfelelőbb számotokra. Ha a baba nagyon aluszékony, és elalszik szoptatás közben, akkor a talpát óvatosan csiklandozva ébren tarthatod, mig jóllakik. Így nem fog üres gyomorral szundikálni.


5. Büfiztetés


Elengedhetetlen, különösen az első néhány hónapban. Ha megfelelően végzed, kijön az összes levegő, úgy a baba jobban fog aludni és enni. Tartsd a mellkasodon úgy, hogy az álla a válladon nyugodjon. Ne felejtsd el közben tartani a fejét és a hátát. Óvatosan dörzsöld vagy paskold meg a hátát, amíg meg nem történik a büfizés. Egy másik módszer az, ha az öledbe teszed, arccal lefelé, de úgy, hogy közben megtartod az állát. Tartsd egy picit magasabban a fejét. Óvatosan dörzsöld, veregesd meg a hátát.

6. Babamasszázs


Tudtad, hogy a rendszeres masszázs segít erősebbé tenni az újszülöttek csontjait és izmait? Az első szabály, hogy ne közvetlenül étkezés előtt vagy utána csináld. Kövesd az alábbi lépéseket: fektesd a babát egy törölközőre, kényelmes felületre, használj növényi alapú, babáknak való masszázsolajat. Kezd a lábakkal, folytasd a karokkal, a mellkassal, végül a háttal. Nem csak erősíti, hanem meg is nyugtatja a babát, továbbá a kötödést is növeli.


7. Fürdetés


Fontos, hogy az első néhány hétben nagyon kell vigyázni a köldökcsonkra. Ha megszáradt, magától leesik. Mindig ellenőrizd a víz hőmérsékletét, mielőtt beleteszed a babát.


8. Altatás


Az első néhány nap különösen megerőltető lehet, hiszen a szülők küzdenek a baba elaltatásával. Egy csendes, sötét hangulatos helyről került ki a baba, meg kell szoknia az új környezetet. Próbáld meg nappal minél világosabban tartani a szobát, estére azonban sötétíts be. Ez segít a babának megérteni a különbséget az éjszaka és a nappal között. A majdnem alvó baba nagyon édes, erős késztetést érezhetsz, hogy megsimogasd, vagy beszélj hozzá, de ne tedd. Ezzel azt jelezheted ugyanis neki, hogy itt a játékidő, és felébreszted. Légy türelmes, idővel kialakul a megfelelő alvási mintázat.


9. Pelenkacsere


Elsőre nagyon bonyolultnak tűnhet, a szülők ügyetlennek érik magukat, félnek tőle. Első szabály, amíg a köldökzsinór még nem száradt le, soha ne rögzítsd a pelenkát felette, mindig alatta legyen. Nem szabad nyomás alá helyezni az adott területet. Mindig elölről hátrafelé töröld le a szennyezett területet, különösen fontos a kislányok esetében. Mindig győződj meg róla, hogy száraz a terület, mielőtt felkerül az új pelenka. Ha kiütéses lett a babapopsi, figyelj még jobban oda, cserélj gyakrabban pelenkát, használj kenőcsőt. Kerüld az illatos szappanokat és pelenkákat, amíg a kiütés el nem tűnik.


10. Hogyan kötődj hozzá?


Bőr-bőr kontaktus a lehető legtöbbször - ennyi az egész, ez a legfontosabb. Mindez rögtön történjen meg, amint a baba megszületik. Másik fontos dolog, hogy nézz a szemébe és beszélj hozzá. Kicsit furcsának tűnhet, hisz még nem is érti, mit mondasz, de tényleg működik. A látásuk nem jó, mindössze 30 cm-re látnak, ezért légy a lehető legközelebb a kisbabádhoz ilyenkor. Énekelj neki, masszírozd meg. Nagyon fontos a megfelelő kötödés kialakítása.

 

gyermek gyermeknevelés baba újszülött babaápolás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL