Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Spórolás az élelmiszerárakon, egy ötlet a hétköznapokra

Szerző:
Szabó Anna
Ha megfigyeljük környezetünket, megtapasztalhatjuk, hogy az emberiség sok mindenben fejlődött az elmúlt évezredekben. Vannak azonban bizonyos területek, amik a mai napig változatlanok. Ez pedig nem más, mint a mindennapi betevő beszerzése. Hogy egészségesen táplálkozhassunk, komoly összeget kell kiadnunk, főleg a manapság tapasztalható áremelkedéskor. Miként tudunk változatos étrendet tartani a magas árak mellett?

Főleg az eszközök változását figyelhetjük meg, illetve mások lettek a nehezítő tényezők. Régebben sokkal nagyobb veszélyt jelentettek például a ragadozók, és a környezeti tényezőknek is sokkal jobban ki voltunk szolgáltatva.

Jelenlegi komoly fejtörést okozhat a költségtervezés, a személyes kiadások és bevételek egyensúlyban tartása. Összehasonlításképpen a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, míg 2022-ben a februári, előző évhez mért élelmiszer-infláció 11 százalékos volt, addig idén februárban már 43,3 százalékot mutat ez az érték.

Pénzünk vásárlóértéke tehát napról napra romlik. Így elsőre nehéznek tűnhet az, hogy mennyiségi és minőségi szempontból is megfelelő étkezést alakítsunk ki ugyanabból az összegből, amiből mondjuk 2020-ban még sikerült jól élnünk. Fontos, hogy ezen a téren is alkalmazzunk egyfajta tudatosságot. A takarékoskodásban segítségünkre lehetnek a különböző akciós újságok. Természetesen több szempontból megközelíthetjük a spórolás témáját, azonban most az újságokban rejlő lehetőségekről beszéljünk. Van mit kivesézni!

Közvetlen és közvetett környezetünkben tapasztalhatjuk, hogy sokan hajlamosak bosszúsak lenni azért, mert minden héten megkapják őket postaládába. Talán eljött annak az ideje, hogy ezeket hasznosítsuk. 2023-ban mindenki érzi az áremelkedést majd’ minden területen.

Miért jó nekünk, ha elolvassuk az akciós újságokat?

Fel tudjuk mérni az árakat.

Lehetőséget biztosítanak arra, hogy össze tudjuk más-más üzletek kínálatait hasonlítani.

Megismerjük a boltok termékkínálatát, ezáltal még otthon össze tudunk állítani egy bevásárlólistát.

A következő hét menüjét is könnyebben tudjuk kialakítani, gyorsabban találunk választ a szinte minden háztartásban előforduló kérdésre: ‘Mit főzzek?’.

Természetesen, mint minden mindenhol, itt is fedezhetünk fel kevésbé pozitív tulajdonságokat. 

Milyen hátrányai vannak az újságoknak?

Könnyen elérhetőek, ezért számos ember tudomást szerezhet a leértékelésekről. Előfordulhat, hogy egy-egy adott termék hamar elfogy és nekünk nem jut, így nem tudjuk adott napon a kiszemelt áron megvásárolni. Érdemes ilyenkor alternatívákkal készülnünk, ha az adott alapanyag nem érhető el, akkor hogyan tudjuk helyettesíteni.

Könnyebben vásárolhatunk olyan termékeket, amire nem biztos, hogy szükségünk van, ezáltal kialakulhat az úgynevezett impulzusvásárlás.

Sokszor kisebb betűkkel van feltüntetve egy-egy akció trükkössége, ami kellemetlen helyzetbe hozhat minket, például, ha egy termék csak egy bizonyos mennyiség után kerül a megadott árba.

20 km-es körzetünkben biztosan találhatunk olyan üzletláncot, amelynél felfedezhetünk akciós katalógust. Ilyenek például az Aldi, a Penny, a Tesco… stb. Ezek általában hetente frissülnek és mindig más termékek kerülnek a középpontba. Megfigyelhetjük, hogy leggyakrabban az évszakoknak megfelelően történik a termékkínálat, olykor a leárazás is. Tavasszal nagyobb hangsúlyba kerülnek a földműveléssel kapcsolatos termékek, így a különböző vetőmagok és barkácsolási eszközök. Nyáron a grillezés, a fürdőzés van előtérben, ősszel az aratás és a Halloween kerül a figyelem középpontjába, ősz végén, a tél beköszöntekor természetesen a karácsonyon van a hangsúly.

Nem szabad elfelejteni a különböző országok különleges alapanyagait sem. Ilyenkor olyan kulináris élményeket tapasztalhatunk meg otthonunk kényelmében, amire nem biztos, hogy a mindennapokban gyakran van lehetőségünk. Ide tartozhatnak a mi gasztronómiai kultúránktól jelentősen eltérő távol-keleti ételek. Ilyenkor, ha szemfülesebbek vagyunk, akkor észrevehetjük, hogy 1-1 termék jelentős kedvezménnyel vásárolható meg. Figyelnünk kell arra, hogy ezeknek a termékeknek elég rövid a szavatossági idejük, tehát érdemes őket pár napon belül elfogyasztani, vagy lefagyasztani.

A leárazott termékek vásárlásával környezetünket is óvhatjuk. Az “időben” megvásárolt termék elfogyasztásával sokat tehetünk a pazarlás megelőzéséért. Ezeket a termékeket ezáltal nem kell különböző módokon feldolgozni, ami szintén rengeteg energiát emésztene fel.

Érdemes ezekre az akciós újságokra odafigyelnünk, és felfedezni a bennük rejlő lehetőségeket. Ha már nincs szükség rájuk, ez esetben még mindig ott a lehetőség, hogy különböző módokon újrahasznosítsuk őket.

spórolás élelmiszerárak
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL