Szabó Anna
Ha valaki rögvest a szívéhez kap, hogy „Úristen, zöldségből süteményt!”, akkor ideje lesz megnyugtatnia magát, hiszen nem a répa az egyetlen zöldségféle, amit az édesszájúak mennyországában is gyakran használunk. (Akad még tök, cukkini, uborka – a lista hosszú, és a jövőben e titkok is fellebbennek majd.)
A répa remek vitaminforrás, ha megfelelő körülmények között termesztik, tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, így jót tesz a szemnek és a bőrnek is, de a gyermekkori legendák szerint a fütyülésért felelős készségeinket is megfelelő mértékben erősíti.
Ha tehát remek répafelvevő forrást keresünk, és nem vetjük meg az édességet, nyert ügyünk van, hiszen megérkezett az egészséges és finom répagolyó recept, mely akár gyerekekkel is elkészíthető.
Hozzávalók
- 1 kg répa
- 1 marék apró szemű (zárt) zabpehely
- édesítő ízlés szerint (barnacukor, méz vagy édesítőszer)
- kókuszreszelék
Elkészítés
A répákat megpucoljuk, és lereszeljük (vagy aprítóban aprítjuk), a sajtreszelő nagyobbik reszelőjén. Feltesszük a gázra, és közepes tűzön megpároljuk, közben hozzáadjuk a cukrot /mézet /édesítőt. Ha nagyon édes répát tudtál beszerezni, a cukor el is hagyható, hiszen alapvetően édeskés az íze. A gyerekek azonban jobban szokták szeretni az édesített változatot. Addig pároljuk, amíg a répareszelék puha nem lesz, közben kavargassuk, hogy masszaszerű állagot kapjunk. Ekkor már levet eresztett, így mehet belé a nagy marék zabpehely.
A gázról levéve ezt is alaposan összekeverjük, igyekezzünk gyúrható masszát formálni belőle. Amíg még meleg (de már nem égeti le az ember kezét), golyókat formálunk belőle, és kókuszreszelékbe hempergetjük. Érdemes betenni a hűtőbe néhány órára, mert úgy jönnek ki igazán az ízek, és ráadásul idővel keményebbek is lesznek a golyók.
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK