A francia kutatóközpont, a CNRS "Le Journal" című lapja szerint jelenleg a Penicillium camemberti gomba egyetlen törzsét használják a lágy sajt előállításához. A törzs nem szaporodik szexuális úton, így nem kerül bele új genetikai anyag. Idővel elvesztette a szaporodáshoz szükséges spórák előállításának képességét, ezért a termelők számára nagyon nehézzé vált a gombatörzsből elegendő mennyiséget beszerezni.
Tatiana Giraud biológus az Université Paris-Saclay egyetemről azonban nem lát rövid távú veszélyt. "A Camembert-ipart nem fenyegeti veszély a következő öt-tíz évben" - mondta a Le Parisien című lapnak, "de fel akarjuk hívni a figyelmet a fajok túlzott szabványosításának veszélyeire."
A CNRS magazin szerint a 20. század közepéig a camembert kérge néha enyhén narancssárga, szürkés vagy zöld volt. A cégek azonban ma már kizárólag a fehér gombatörzs használatára összpontosítottak, amelyet 1902 óta használtak a camembert előállításához. A mikroorganizmusok alacsony változatosságának problémája más sajttípusok, például a Roquefort esetében is fennáll, a Camembert azonban különösen veszélyeztetett.
OLVASS TOVÁBB!
Visszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
GASZTROEzeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
Miért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
GASZTROMennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
GASZTROFűszerek a világ színpadán: Ízkultúrák és kulináris innovációk a globális konyhában
A gasztronómia világa mindig is egy változásokkal és újításokkal teli terület volt, ahol a hagyományos ízek és modern kreativitás ta...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK