GASZTRO

Nem ehetünk többé Camembert sajtot?

Szerző:
Szabó Anna
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek.

 A francia kutatóközpont, a CNRS "Le Journal" című lapja szerint jelenleg a Penicillium camemberti gomba egyetlen törzsét használják a lágy sajt előállításához. A törzs nem szaporodik szexuális úton, így nem kerül bele új genetikai anyag. Idővel elvesztette a szaporodáshoz szükséges spórák előállításának képességét, ezért a termelők számára nagyon nehézzé vált a gombatörzsből elegendő mennyiséget beszerezni.

Tatiana Giraud biológus az Université Paris-Saclay egyetemről azonban nem lát rövid távú veszélyt. "A Camembert-ipart nem fenyegeti veszély a következő öt-tíz évben" - mondta a Le Parisien című lapnak, "de fel akarjuk hívni a figyelmet a fajok túlzott szabványosításának veszélyeire."

A CNRS magazin szerint a 20. század közepéig a camembert kérge néha enyhén narancssárga, szürkés vagy zöld volt. A cégek azonban ma már kizárólag a fehér gombatörzs használatára összpontosítottak, amelyet 1902 óta használtak a camembert előállításához. A mikroorganizmusok alacsony változatosságának problémája más sajttípusok, például a Roquefort esetében is fennáll, a Camembert azonban különösen veszélyeztetett.

sajt franciaország camembert
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL