GASZTRO

Kávéfüggő vagy? Így tudsz kitörni belőle!

Szerző:
Szabó Anna
A forró italok sok koffeint tartalmaznak. A leszokás róluk sokak számára elképzelhetetlen, pedig nem kell annak lennie.

A kávé sokak számára a minőségi élet része, az egészséges mennyiséget azonban nem szabad túllépni.

A koffein mindenekelőtt egy dolgot tesz: felébreszt. De nem okoz függőséget - legalábbis a szigorú tudományos definíció szerint. Mindazonáltal a koffeinmegvonás nem mentes a mellékhatásoktól, és egyeseknek szerencsésebb lenne egy csészével kevesebbet inni.

A kutatók most azon a véleményen vannak, hogy a kávé nem okoz igazi függőséget, ehelyett a dopaminszintünkre gyakorol hatást. Ez az a neurotranszmitter, amely biztosítja, hogy jutalmazottnak és motiváltnak érezzük magunkat, de központi szerepet játszik a függőség kialakulásában is. A kávé nélkül sokan nem tudják elkezdeni a napjukat. A koffein azért ébreszt fel, mert blokkolja az ún.
adenozint az agyban, ami az energiaanyagcsere terméke. Ha fizikailag vagy szellemileg keményen dolgoztunk, az adenozin felhalmozódik az agyban és jelez a szervezetnek: "Szünetet kérek".

Ha megengedsz magadnak egy kis szünetet, vagy akár alvást, az adenozin szintje ismét lecsökken. Mivel kémiailag nagyon hasonló anyag, a koffein elfoglalja az adenozin dokkolóhelyeit az agyban, miközben összehúzza az ereket, így a véráramlási sebesség megnő. Ezért van az, hogy a kávé a fejfájás ellen is hasznos lehet.

Másfelől a koffein több adrenalint, noradrenalint és dopamint biztosít a szervezetben, amik élénkítő hatással vannak ránk. Egy erős csésze kávé akár 100 milligramm koffeint is tartalmaz, amely mindössze 15 perc alatt fejti ki hatását. Felgyorsítjaa légzést, felpörgeti az anyagcserét és erősebb szívverést vált ki.

Mindezek közül egyik sem ad okot aggodalomra. A probléma abból fakad, ha valaki tartósan többet iszik, mint négy csésze kávét naponta. Aki sok kávét iszik és későn iszik, aláaknázhatja az egészséges alvását. A koffein körülbelül hat órán át hat a szervezetben, ha tehát még túl sok van a véredben éjszaka, akkor nem fogsz elaludni - vagy legalábbis nem alszol majd jól.

Senki sem akarja megvonni tőled a kávét. De ha ennél többet iszol, érdemes átgondolnod a fogyasztását, és egy egészségesebb szintre csökkenteni. A teát is bele kell számolod, legalábbis a fekete vagy zöld teát, ami a koffeinnel kémiailag azonos teeint tartalmaz. 

Úgy döntöttél, hogy csökkented a kávéfogyasztást? 

Először is: Ne hagyd abba hirtelen, inkább fokozatosan! Ellenkező esetben azt kockáztatod, hogy a hirtelen leállás fejfájást, esetleg hányingert, fáradtságot és nagyon rossz hangulatot okoz.

Másodszor: igyál sok vizet, legalább két litert. Ez fenntartja a keringésedet és megakadályozza a kávé iránti "szomjúságot".

Harmadszor, ha kihagyod a reggeli forró italod, akkor böngéssz a szupermarketben a teapolcok között. Vannak hihetetlenül finom teák, még teein nélkül is.

És végül: a reggeli ébresztő hatást még az ágyban, nyújtózkodással, majd egy jéghideg zuhannyal is el tudod érni.


 

 

kávé függőség leszokás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL