Igazi hungaricum
A szaloncukor igazi hungaricumnak számít, amelyet a 19. század végéig kézzel készítettek, akkor jelentek meg ugyanis az első szaloncukor készítő gépek. Ősét a fondant cukrot - amely túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült kikristályosodott massza volt -, a franciák kezdték el készíteni a 14. században. Majd a 19. század első harmadában érkezett hazánkba, a franciáktól tanult német mesterek közvetítése által. A Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester alapította első magyar csokoládégyárban pedig már gyártották a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda számára.
Nevét a szalonokról kapta
A reformkorban a polgári és főúri házak fogadószobáit, francia mintára szalonoknak nevezték. Itt szolgálták fel, a díszes, csillogó papírba csomagolt különleges édességet, ezért lett a neve először németesen szalonczukkedli, majd magyarítva szaloncukor. A készítési műveletek közül legtovább a csomagolópapír rojtozása maradt kézi, amely az inasok feladata volt. Később ezt a ricselő géppel oldották meg. Abban az időben az erre szakosodott gyárak, óriási mennyiségű szaloncukrot készítettek, ma azonban már szinte csak Magyarországon hagyomány, hogy felakasztjuk a karácsonyfára ezt az édességet, ezért mondhatjuk rá, hogy igazi hungaricum.
Házi fondant szaloncukor
Készíts elő 50 dkg cukrot, 5 dkg vajat,10 evőkanál vizet, kakaóport vagy csokoládét. A csokoládé minimum 60%-os kakaótartalmú legyen. A cukrot és a vizet egy edényben folyamatosan kevergetve, forrástól számított nyolc percig főzd. A hatodik percben egy kanál masszát tegyél ki egy tányérra, és dörzsöld el. Ha a massza sűrűsödik és keményedik, a cukor elkészült, vedd le a tűzről. Ha kicsit hűlt, és már jó sűrű, keverd hozzá a csokit és a vajat. Ilyenkor ízesítheted is. Ízlés szerint adhatsz hozzá olvasztott csokoládét, diót, mazsolát, pisztáciát, kókuszreszeléket. Majd nedves kézzel gyúrd rúddá, és vágd tetszőleges darabokra. Mielőtt teljesen kihűl, olvasztott csokoládéval vond be, vagy hempergesd kakaóporba. Kihűlés után csomagold díszes papírba, és próbáld meg kibírni karácsonyig, hogy elfogyaszd!
OLVASS TOVÁBB!
5 mennyei csokoládés desszert, mely 10 perc alatt elkészül
Szerintünk nincs is olyan ember, aki ne szeretné a csokoládés süteményeket, desszerteket. Ám azt kevesen tudják, hogy van néhány finoms...
GASZTRO5 mennyei és forró kakaócsoda - Ilyet még biztosan nem ittál!
A tél az az időszak, amikor gyakran megkívánunk valami édesen forró ízt, hogy melegben, biztonságban érezzük magunkat. Erre a kakaó t...
GASZTRO5 mesés Oreos desszert, amit muszáj megkóstolnod
Keksz ide, keksz oda, az Oreo mégiscsak csúcsokat dönget. Főleg akkor, ha néhány mennyei desszerthez társul, és az asztalra kerül. Most ...
3 isteni karácsonyi puding - Mind a 10 ujjadat megnyalod!
A karácsonyi puding hagyományos megédesítője, elválaszthatatlan kísérője az év legnagyobb ünnepének. A hagyomány azt tartja, hogy ah...
GASZTRO3 mennyei recept, ami bizonyítja, hogy ünnepek alatt is lehetséges a büntetlen sütizés
Sokak számára a szokásosnál is nagyobb fejtörést okoz a karácsonyi sütés-főzés, mert figyelembe kell venni, hogy ki diétázik, ki cuk...
GASZTRO5 szuper gyors és egyszerű banános desszert, ami azonnal megédesíti a napodat
A banán tökéletes uzsonna, ugyanis segíthet kielégíteni a kínzó éhséget, amikor úgy tűnik, hogy a vacsora még messze van. Ráadásul...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK