GASZTRO

Így készítsd a tökéletes szaloncukrot házilag!

Egy átlag magyar család, karácsony közeledtével két kiló szaloncukrot vásárol, ami egy négytagú családra lebontva, fejenként ötven darabot jelent. Sokféle változat kapható már, de nagy részüknek az eredete ellenőrizhetetlen. Nem ördöngösség ezért otthon elkészíteni, és a fán kívül az ünnepi asztalt is díszítheted vele.

 

Igazi hungaricum

A szaloncukor igazi hungaricumnak számít, amelyet a 19. század végéig kézzel készítettek, akkor jelentek meg ugyanis az első szaloncukor készítő gépek. Ősét a fondant cukrot - amely túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült kikristályosodott massza volt -, a franciák kezdték el készíteni a 14. században. Majd a 19. század első harmadában érkezett hazánkba, a franciáktól tanult német mesterek közvetítése által. A Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester alapította első magyar csokoládégyárban pedig már gyártották a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda számára.

Nevét a szalonokról kapta

A reformkorban a polgári és főúri házak fogadószobáit, francia mintára szalonoknak nevezték. Itt szolgálták fel, a díszes, csillogó papírba csomagolt különleges édességet, ezért lett a neve először németesen szalonczukkedli, majd magyarítva szaloncukor. A készítési műveletek közül legtovább a csomagolópapír rojtozása maradt kézi, amely az inasok feladata volt. Később ezt a ricselő géppel oldották meg. Abban az időben az erre szakosodott gyárak, óriási mennyiségű szaloncukrot készítettek, ma azonban már szinte csak Magyarországon hagyomány, hogy felakasztjuk a karácsonyfára ezt az édességet, ezért mondhatjuk rá, hogy igazi hungaricum.

Házi fondant szaloncukor

Készíts elő 50 dkg cukrot, 5 dkg vajat,10 evőkanál vizet, kakaóport vagy csokoládét. A csokoládé minimum 60%-os kakaótartalmú legyen. A cukrot és a vizet egy edényben folyamatosan kevergetve, forrástól számított nyolc percig főzd. A hatodik percben egy kanál masszát tegyél ki egy tányérra, és dörzsöld el. Ha a massza sűrűsödik és keményedik, a cukor elkészült, vedd le a tűzről. Ha kicsit hűlt, és már jó sűrű, keverd hozzá a csokit és a vajat. Ilyenkor ízesítheted is. Ízlés szerint adhatsz hozzá olvasztott csokoládét, diót, mazsolát, pisztáciát, kókuszreszeléket. Majd nedves kézzel gyúrd rúddá, és vágd tetszőleges darabokra. Mielőtt teljesen kihűl, olvasztott csokoládéval vond be, vagy hempergesd kakaóporba. Kihűlés után csomagold díszes papírba, és próbáld meg kibírni karácsonyig, hogy elfogyaszd!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL