A szervezet a csípősséget fájdalomként éli meg, és endorfint szabadít fel, hogy enyhítse azt. Az eufórikus érzést, amit ez vált ki, egyes nyelveken „borsos mámornak” is nevezik.
Ha beleharapsz egy darab chilibe, hirtelen forróság jár át és elkezd égni a szád. Ennek oka a kapszaicin nevű hatóanyag, ami azokat az ízlelőbimbókat aktiválja a szájban, amelyek alaphelyzetben akkor riasztanak, ha megégetjük a nyelvünket.E z az oka, hogy a fűszeres ételeket mindig forrónal érezzül.
Mellesleg a piperinben lévő anyagok ugyanúgy hatnak, mint a fokhagymában található allicin, ami ellen a testünk könnyekkel védekezik.
Miért csípős a chili?
Az ún. kapszaicinoidok felelősek azért, hogy a chilipaprika egyáltalán csípős. Ezek a csípős anyagok valójában arra szolgálnak, hogy megvédjék a chilipalántát a gombáktól és a rovaroktól. Paradox módon ez nem akadályoz meg bennünket, embereket abban, hogy fűszerezzük velük az ételeinket. Egyébként minél kisebbre vágjuk a paprikát, annál több kapszaicin szabadul fel - és annál jobban éget a szánkban.
OLVASS TOVÁBB!
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Mennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
GASZTROFűszerek a világ színpadán: Ízkultúrák és kulináris innovációk a globális konyhában
A gasztronómia világa mindig is egy változásokkal és újításokkal teli terület volt, ahol a hagyományos ízek és modern kreativitás ta...
GASZTROLaktató és finom szendvicsek a nap bármely szakában
Talán kevesen gondolnák, de egy jó szendvics nagyon komoly személyes élmény lehet. A 70-es, 80-as években járunk, amikor az iskolai jelme...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK