Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Ez történik a testedben, amikor beleharapsz a chillipaprikába

Szerző:
Szabó Anna
Te is szereted a fűszeres ételeket? Most kiderült, miért olyan jó érzés még az is, amikor égetik a nyelvet!

A szervezet a csípősséget fájdalomként éli meg, és endorfint szabadít fel, hogy enyhítse azt. Az eufórikus érzést, amit ez vált ki, egyes nyelveken „borsos mámornak” is nevezik.

Ha beleharapsz egy darab chilibe, hirtelen forróság jár át és elkezd égni a szád. Ennek oka a kapszaicin nevű hatóanyag, ami azokat az ízlelőbimbókat aktiválja a szájban, amelyek alaphelyzetben akkor riasztanak, ha megégetjük a nyelvünket.E z az oka, hogy a fűszeres ételeket mindig forrónal érezzül.

Mellesleg a piperinben lévő anyagok ugyanúgy hatnak, mint a fokhagymában található allicin, ami ellen a testünk könnyekkel védekezik.

Miért csípős a chili?

Az ún. kapszaicinoidok felelősek azért, hogy a chilipaprika egyáltalán csípős. Ezek a csípős anyagok valójában arra szolgálnak, hogy megvédjék a chilipalántát a gombáktól és a rovaroktól. Paradox módon ez nem akadályoz meg bennünket, embereket abban, hogy fűszerezzük velük az ételeinket. Egyébként minél kisebbre vágjuk a paprikát, annál több kapszaicin szabadul fel - és annál jobban éget a szánkban. 

chili kapszaicin chilipaprika fűszer csípős
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL