Szabó Anna
Számos receptes oldal foglalkozik ezzel a csodatévő finomsággal, bemutatva annak sokszínűségét, sokan talán mégis idegenkednek attól, hogy más formában is fogyasszák azt a mindennapokban.
Szénhidrát tartalma, valamint karotin- és C-vitamin tartalma felülmúlja a többi tökfajtát, gazdag A-, B1, B2, B3, B6, E-vitaminokban, folsavban és pantoténsavban, de a benne található ásványi anyagok tartalma is jelentős, mégpedig a magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangán miatt. Vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású, ezen kívül erősíti az immunrendszert, így hozzájárul a keringési és daganatos betegségek megelőzéséhez. És ha mindez nem lenne elég, hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, a gyulladással járó elváltozások gyógyítására, vitamintartalma miatt pedig kedvelt lehet a serdülők körében, ugyanis fogyasztása ajánlott a pattanásos bőrre is. Érdekesség még, hogy a töklé fogyasztásával csökkenthetők az asztmás rohamok és az allergikus tüsszögés és köhögés.
Ezek után pedig jöjjön néhány klasszikus és újszerű fogyasztási javaslat. Kísérletezz bátran!
{KEPGALERIA}
Édesség másként. Cukormentesen, mégis finoman - Sütőtökgolyók
Hozzávalók (kb. 24 golyóhoz)
- 1 kg sütőtök
- 18 dkg zabpehely
- 4 evőkanál méz
- 2 kiskanál fahéj (lehet púposan)
- 4 evőkanál őrölt mák
- 4 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés
1. A tököt szeletekre vágjuk, belsejét kikaparjuk, és megsütjük a sütőben (200 fokon, egy órán át).
2. A zabpelyhet megpirítjuk közepes lángon, 10 percig. Kevergessük meg néha (akkor jó, mikor kezdjük érezni az illatát).
3. Mikor kisült a tök, kaparjuk ki a héjából, és rakjuk egy mélyebb tálba. Adjuk hozzá a zabpelyhet, a fahéjat, és a mézet. Fedjük le és hagyjuk állni 30 percet. Utána kóstoljuk meg, igény szerint tegyünk hozzá még fahéjat, vagy mézet. Majd rakjuk be a hűtőbe 30 percre.
4. Az idő lejárta után a masszából formázzunk kis gombócokat (ha esetleg túl lágy lenne, és nem tudjuk jól formázni, adjunk hozzá egy kevés őrölt háztartási kekszet).
5. A felét forgassuk meg őrölt mákban, a másik felét pedig kókuszreszelékben. Mindkettővel remekül harmonizál.
Megjegyzés: Ugyanezt, ugyanilyen arányban, megcsinálhatjuk nyers, reszelt almával is. Reszelés után ki kell nyomkodni az alma levét, hozzáadni egy kevés háztartási kekszet, egyébként nem áll össze az anyag.
Kellemes kísérletezést és jó étvágyat ehhez a tápláló őszi finomsághoz!
OLVASS TOVÁBB!
Új korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Mexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
GASZTROBienvenidos a México - Avagy a legfantasztikusabb mexikói ételek
Mexikó kulináris világa igen híres tradicionális ételeiről. A mexikói ételek egyszerűek és egyben nagyszerűek is! Mi jut egyből esz...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK