Szabó Anna
{KEPGALERIA}
Indiai samosza 3 féle töltelékkel
Hozzávalók:
A tésztához:
• 40 dkg liszt
• só
• ajwan (keleti fűszerboltokban kapható, de elhagyható)
• víz
• olaj
• A burgonyás töltelékhez:
• 2 főtt burgonya
• 1 chilipaprika
• 1 evőkanál egész római kömény
• só
• 1 teáskanál kurkuma
• 1 evőkanál garam masala (keleti fűszerboltokban kapható)
Hozzávalók:
A húsos töltelékhez:
• 1 burgonya
• 1 répa
• 1 fej lilahagyma
• 20 dkg darált hús
• 1 chilipaprika
• 1 evőkanál egész római kömény
• só
• 1 teáskanál kurkuma
• 1 evőkanál garam masala
• A borsós-karfiolos töltelékhez:
• 20 dkg zöldborsó
• 4-5 rózsa karfiol
• 1 evőkanál egész római kömény
• só
• 1 teáskanál kurkuma
• 1 evőkanál garam masala
Valamint:
• bő olaj a kisütéshez
Elkészítés:
A lisztből sóval és az ajwannal, némi víz hozzáadásával nagyon kemény, sűrű, nehezen gyúrható kenyértésztát gyúrunk, félretesszük.
Egy serpenyőben némi olajon megpirítunk 1 evőkanál római köményt, chilit, kurkumát, garam masalát. A burgonyát apró kockákra vágjuk, és kurkumás-sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, és az egészet jól áttörjük a fűszeres keverékkel. Ez lehet a szamosza egyik fajta tölteléke.
A húsos tölteléket hasonlóképpen készítjük, a zöldségeket kurkumás vízben főzzük, a lilahagymát és a darált húst a fűszeres keveréken pirítjuk át, majd a főtt zöldségekkel törjük össze.
A borsós-karfiolos töltelékhez a zöldségeket blansírozzuk, majd a pirított fűszerekkel összetörjük.
A tésztából hosszúkás rudat formázunk, majd abból teniszladba nagyságú adagokat vágunk, és sodrófával egyenként kerekre nyújtuk azokat. A 2 mm vastag körlapokat keresztben félig bevágjuk, és a vágás mentén megkenjük pici vízzel. Tölcsér alakban összetekerjük a markunkban, a csúcsos végét összenyomjuk, hogy jól lezáródjon, és 3/4-ig megtöltjük a töltelékkel. A felső szélét körben szintén megvizezzük, a felénk eső részébe hajtunk egy ráncot, lezárjuk, majd forró olajban világosbarnára sütjük. (Vagy tojással megkenve, sütőlapra helyezve 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.)
Mikor mindkét fele szép világosbarna, egy papírtörlőre szedjük őket, és frissen tálaljuk előételként. Tejfölt kínálhatunk mellé mártogatóként, amit római köménnyel fűszerezhetünk.
OLVASS TOVÁBB!
Új korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Mexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
GASZTROBienvenidos a México - Avagy a legfantasztikusabb mexikói ételek
Mexikó kulináris világa igen híres tradicionális ételeiről. A mexikói ételek egyszerűek és egyben nagyszerűek is! Mi jut egyből esz...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK