FOGYÓKÚRA

Miért vagy éhes, miért hízol?

Az élet kezdetén az ember – újszülöttként - magától tudja, mit enne, mi a jó neki. Csak akkor eszik, ha éhes, és visszautasít mindent, ha tele van a hasa. Ilyenkor még érzékeljük testünk jelzéseit, az éhségérzetünket. Aztán egyszer csak elkezdünk nem odafigyelni ezekre a jelzésekre, és itt kezdődnek a problémák.

 

A cumisüvegből etetett babákat rendszerint anyukájuk is arra készteti, egyen még egy kortyocskát, tüntesse el az előre kimért mennyiséget. Aztán a kisgyerekektől elvárják, hogy „nyalják” tisztára a tányérjukat, és gyakorta édesség jutalommal késztetik erre őket. A szülők jót akarnak, de mégis arra tanítják a gyerekeiket, hogy a testük „beépített”, természetes jelzéseit ne vegyék figyelembe.


Különféle éhségek


Hogy visszanyerjük azt a képességünket, hogy csak akkor és annyit együnk, amennyire éhesek vagyunk, először is meg kell érteni, hogy nem minden éhség jelenség. Manapság szinte senki nem akkor eszik, amikor tényleg éhes. A legtöbben akkor étkeznek, amikor pszichológiai éhséget éreznek. Csábíthat a reklámban látott hamburger, és úgy érzed, máris éhes vagy. Ebédelsz ebédidőben, vacsorázol vacsoraidőben. Eszel, ha unatkozol, ha szomorú vagy, vagy ha ideges. Az ilyen éhséget nevezzük pszichológiai éhségnek.

Az első lépés, hogy megkülönböztesd ezeket a fizikai éhségérzettől. A legtöbbünknek ez már nem megy. Talán abból kellene kiindulni, mikor is ettél utoljára. Ha nemrégen ettél, és még mindig – vagy már megint – éhesnek érzed magad, először gondold végig, nem az érzelmeid befolyásolnak-e. Nem vagy-e

• mérges,
• fáradt,
• letört,
• magányos,
• bizonytalan,
• bűntudatos,
• féltékeny,
• boldog,
• izgatott,
• csalódott,
• szomorú,
• halogató,

nem érzel-e félelmet, unalmat. Ezek ugyanis mind kelthetnek benned éhségérzetet.


Honnan tudjuk hát, hogy tényleg éhesek vagyunk-e?

Hogyan szerezhetnénk vissza csecsemőkori képességünket? Először is, próbáld megtudni, mennyire vagy tényleg éhes. A következő kérdések segítenek.

Telítettség

10 = annyira tele vagy, hogy már nyom a hasad
 9 = kényelmetlen, hogy annyira teli vagy , titokban ki kellett gombolni a nadrágodat
 8 = nagyon nyom, de türelmesen viseled
 7 = úgy érzed, túl sokat ettél
 6 = kellemesen teli vagy és elégedett

Semleges

5 = kellemesen érzed magad, de nem érzed úgy, teli a hasad
4 = kezdesz éhes lenni
3 = éhes vagy, ennél már
2 = nagyon éhes vagy, nem tudsz koncentrálni sem

Éhség

1 = úgy érzed, mindjárt elájulsz

 

Aztán figyeld meg, miért is eszel túl sokat


A fentiekre odafigyelve csak akkor egyél, ha tényleg kezdesz éhes lenni, ez a 4. pont, és hagyd is abba, ha elérkezel a 6. pontig, azaz kellemesen tele vagy. Akár naplót is vezethetsz, mikor mit érzel, és mennyit ettél. Az is meglehet, hogy addig halogatod az evést, amíg már koncentrálni sem tudsz, akkor viszont bezabálsz. Ha megfigyelted, mire hogyan reagálsz, könnyebben tudsz változtatni. A változtatás azt jelenti, ezentúl jobban odafigyelsz a testedre, és így könnyű lesz egy neked való, egészséges testsúlyt elérni és megtartani Arról nem beszélve, hogy meglátod, mennyivel nagyobb élvezet olyankor enni, amikor éhes vagy.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL